Ailelere YGS öncesi önemli tavsiyeler

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi Psikologlarından Miray Şahin, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde öğrenci ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. Üniversite hazırlık döneminde alınan kararlar ve gösterilen çabanın, hayallere ulaşmanın sadece bir basamağı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Müdahaleci tavır sergilemeyin
Şahin açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, “Üniversite sınavlarına hazırlık dönemi veliler ve çocuklarımız için oldukça stresli ve heyecanlı geçmekte. Çünkü bu dönem gelecekle ilgili önemli kararları aldığımız bir dönemdir. Bu dönemde alınan kararlar ve çaba geleceğe ilişkin hayallerimize ulaşmanın bir basamağı olarak düşünülebilir. Durum böyle olunca veliler olarak kendimizi olması gerekenden daha fazla bu işe kaptırabiliyoruz. Tabi ki çocuklarımızın gelecekle ilgili kararlarında katkımız olmalıdır. Ama bu durumu çocuklarımızın kararlarının önüne geçerek, kendi kararlarımız haline dönüştürerek müdahaleci tavır sergilemek çok sağlıklı bir durum olmamaktadır.”

Çocuklarınızla sağlıklı iletişim kurun
“Çocuklarımızın üniversiteye hazırlık dönemlerinde ebeveynlere düşen görevler gayet basittir. Çocuklarla sağlıklı iletişim kurmamız gerek. Çocuklarımıza karşı katı tutum sergilemeyelim. Bu zorlu süreçte zaten iç dünyalarında birçok inişli çıkışlı durum yaşıyor olabilir. Kendi hedefleriniz ile çocuğunuzun hedeflerini birbirine karıştırmamalıyız. Motive edici olmayı eksik etmeyin. Motivasyon başarıya ulaşmak için önemli bir etkiye sahiptir. Sizin çocuklarınıza göstereceğiniz destekleyici tutumlar çocuklarınızın motivasyonunu arttırıcı etki gösterecektir. Sonucun ne olduğu değil sizin her zaman onların yanında olduğunuzu hissettirmeniz çocuklarımızın güven içerisinde hissetmelerine yardımcı olacaktır.”

Bilinçli tercihlerde bulunmak önemli
“Çocuklarımızın bilinçli tercihlerde bulunması ailelerin bilinçli yaklaşımlarıyla paralellik göstermektedir. Ebeveynlerin çocuklarına karşı göstereceği olumlu davranışlar ve destekleyici tutumlar çocuklarımızın sınava ilişkin kaygılarının azalmasına ve daha mantıklı düşünmelerine yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki telafisi olmayan tek şey sizlerin çocuklarınızla geçireceğiniz kaliteli paylaşımlar, olumlu tutumlar ve sağlıklı kurduğunuz iletişimdir, sınavlar değil. Bu vesileyle YGS’ye girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyoruz.”