Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri Ömer Tuğrul İnançer’in Ahlakın İnşa Ettiği İnsan’ konferansı ile devam etti. İnançer, “Ahlak bizi doğru yola sevk eden manevi gücün adıdır. Muhabbet iki kişi arasındaki ilişki değil iki gönül arasındaki ilişkidir. Aslında ahlak doğru davranmaya sebebiyet veren manevi ve ruhi yapının adıdır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri Ömer Tuğrul İnançer’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Ahlakın İnşa Ettiği İnsan’ konulu konferans ile devam etti. AKM’de kültür sanat dostlarının yoğun ilgi gösterdiği programa Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk de katıldı.

Doğruya ve ahlaka davet
Ahlak’ın insanları doğru yola sevk eden manevi gücün adı olduğını ifade eden Ömer Tuğrul İnançer, “Bunu İslam düşüncesine indirgeyecek olursak eğer ‘İslam güzel ahlaktır’ diyebiliriz. Muhabbet iki kişi arasındaki ilişki değil, iki gönül arasındaki ilişkidir. Gönülde ise cinsiyet yoktur. Biz ahlakı da terbiyeyi de hep cinsiyetten bağladık. Aslında ahlak doğru davranmaya sebebiyet veren manevi ve ruhi yapının adıdır. Edep ise o ahlakın sahip ve sebebi ile doğru davranma biçimidir. Rabbimiz bizi nasıl uygun gördüyse dünyaya öyle göndermiştir. Hangi millet, hangi aile, hangi cinsiyet olursanız olun insanı insan yapan kendi ahlakı ve davranış biçimleridir. İnsanları her zaman doğruya, ahlaka ve terbiyeye davet etmemiz gerekiyor.” sözlerini söyledi.

Yaratıcılık ve zeka
İnançer, “İnsanlarımızın kelimeleri yanlış anlaması ve yanlış telaffuzları her zaman devem edecek bir sorun olmuştur. Bir insan şunu yarattım dediği zaman ona karşı çıkmak asıl hatadır. Yaratıcılığı ve zekâyı Allah bize bahşetmiştir. Rabbimiz her şeyi yaratır. 1 yağmur tanesini bile hepsinden farklı bir şekilde yaratan Allah’tır. Ama bizler kavram karmaşası yaşadığımız için neye nasıl inandığımızı bile bilmiyoruz. Her bir kelimenin sözlük manası başkadır, bilimsel manası başkadır” ifadelerine yer verdi.

Allah’ın elçisi
Ömer Tuğrul İnançer, “Peygamber efendimizden normal bir insan gibi bahsedemeyiz. Resulullahtan büyük kimse yoktur. Efendimiz hazretlerinden konuşurken özel biri olduğunu unutmadan konuşmamız gerekiyor. Çünkü Resulullah Allah’ın elçisidir. Efendimiz Allah’ın emanetidir. Cenabı-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de çok ciddi bir şekilde belirtmiştir ki; eğer onun ismini alaycı bir şekilde konuşur gibi bahsederseniz amellerinizi yok ederim der ve cehenneme gidersiniz. İşte Ahlak’ın icra ettiği insan edep sahibi insandır. Hayatında her şeyi yapıyorsun hacca gidiyorsun, oruç tutuyorsun, namaz kılıyorsun ama Peygamber efendimize terbiyesizlik ediyorsun. İşte o zaman bittin. Günah işlemekten korkmayın ama o günahı bir daha işlemekten korkun. Ufkunuz her zaman 360 derece geniş olsun. Edepin şekli, şemali, başı sonu yoktur. Her şeyin başı ve sonu vardır ama edepin sonu yoktur” dedi.