Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ’Yeni Türkiye’nin İnşasında 30 Mart Dönemeci’ konulu konferansa gazeteciler Melih Altınok, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Yeni Türkiye’nin İnşasında 30 Mart Dönemeci’ konulu panel AKM’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Hamza Al’ın yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazarlar Elif Çakır, Melih Altınok ve Yıldıray Oğur, 30 Mart yerel seçimlerinin Türk siyasal hayatına yansımalarını katılımcılar ile paylaştı.

Demokrasi karşıtı ittifaklar kaybetti
Programda ilk söz alan Gazeteci-Yazar Melih Altınok, “2007 yılına gelene kadar siyasal iktidarın kendisine ciddi bir hareket alanı bulamadığını, reformist bir alana sahip olamadığını görmekteyiz. 2010 referandumu ciddi bir dönemeç oldu. Siyasal iktidarın geri döndürülemeyecek derecede muktedirleşmesi çözüm süreci ile birlikte başlamıştır. Yeni Türkiye’yi kuracak bir siyasi iktidarın kendi içerisinde barışı sağlaması gerekiyordu. Çözüm süreci bunun için vardı. Tüm vatandaşların kaygıların şekillendirdiği bir ortamda sandığa gittiği bir seçim yaşadık. Demokrasi karşıtı fiili ittifakların artık Türkiye’de eskisi gibi işlemeyeceğini gördük. Türkiye’de siyaseti şekillendiren temel faktör halkın ikna edilmesi sürecidir. Halk aracı vesayet kurumlarına dahil olmadığında, reel ve pozitif çözümler gerçekleştirebiliyor. Buna 30 Mart seçimleriyle birlikte şahit olduk” diye konuştu.

Bir darbe girişimine şahitlik ettik
Altınok’un ardından söz alan Gazeteci-Yazar Elif Çakır ise, Türkiye’de demokrasiyi kurma hareketlerinin 200 yıllık bir mücadelenin eseri olduğunu belirterek, son 12 yılın Türkiye demokrasi tarihini özetlediğinin altını çizdi. Çakır, “Toplumsal karşılığı olan eğitim alanı gerekçe gösterilerek halkın sokaklara dökülmek istendiği bir darbe girişimine şahitlik ettik. Türkiye tarihinde ilk defa yerel seçim adı altında adeta bir genel seçim, adeta bir referandum süreci yaşadı. Bir darbe girişimi gölgesinde Türkiye seçimlere gitti. Halk büyük bir irade gösterdi. Sandıktan demokrasi ve özgürlükler güçlenerek çıktı. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçim süreci var. Zorlu dönemin aynı şekilde devam edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Dünya tarihinin en ilginç diktatörü
Gazeteci-Yazar Yıldıray Oğur, “Toplumumuzun yeni durumlara adapte olabilme becerisi çok önemlidir. Bu beceri üzerinden askeri vesayet geri püskürtüldü, diktatörlükle suçlanan partinin kapatılma davasına 2008 yılında şahit olduk, diktatörün eşi bundan az zaman önce GATA’ya başörtüsü ile giremiyordu. Tüm mücadelede bu beceri galip geldi. Ve bu süreçte öğrendik ki telefonları 24 saat dinlenen dünya tarihinin en ilginç diktatörü ile karşı karşıyayız. 1876 yılından bu yana toplumun siyasete sahip çıktığını görüyoruz. Demokrasi geleneğimizin siyaseti meşrulaştırdığına tanıklık ediyoruz. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından toplumun bu refleksle hareket ettiğini gördük” ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Kılıç, gazeteci-yazarlar Altınok, Çakır ve Oğur’a teşekkür ederek, günün anısına hediyelerini takdim etti.