SAÜ Mühendislik Fakültesi Danışma Kurulu’nda konuşan SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Yeni nesil teknolojiyi kurumumuza önemli ölçüde entegre ettik. Geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalardan biri de küresel seyrüsefer uydu sistemi. Şehrimizdeki tektonik hareketleri anlık olarak takip ediyoruz ve bu bilgileri Yıldız Teknik Üniversitesi ile paylaşıyoruz. Depremsellik çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 3. Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı. Sen Otel’de düzenlenen ve açılış konuşmasını Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Günay Güneş’in yaptığı toplantıda ‘SASKİ’de Akıllı Uygulamalar’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Keleş, teknoloji alanında yapılan yatırımlar ve geleceğe yönelik projeler ile ilgili bilgiler verdi. Toplantıya TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tokul, kamu ve özel kurum temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Entegre su yönetim modeli
SASKİ tarafından geliştirilen entegre bir yönetim modeliyle suyu yönettiklerini belirten Dr. Rüstem Keleş, “İnşa ettiğimiz SCADA sistemini daha da geliştirme gayretindeyiz. Gerek içmesuyu gerekse atıksu terfi merkezlerimizin tüm parametrelerini online takip edebiliyoruz. Yine sistemlerimizle entegre çok ciddi coğrafi bilgi altyapısı da oluşturmuş durumdayız. Sistemlerimizi her geçen gün geliştiriyoruz” diye konuştu.

Altyapı dijital ortama aktarılıyor
Dr. Rüstem Keleş, “Sahadaki kullanım kapasitesini ve kullanım yoğunluğunu dikkate alarak bir taraftan su miktarına bağlı olarak geriye besleme ve bilgi akışı, bir taraftan artan kalite parametrelerini dikkate alarak en uçtan kalite parametrelerini otomatik olarak takip edebileceğimiz ve gerektiğinde uyarı verecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Şu an SASKİ Genel Müdürlüğü olarak kurmaya çalıştığımız sistem tam olarak bu. Bu nedenle öncelikle abonelerimize, hatlarımıza hâkim olmamız gerekiyor. Kanalizasyon ve içmesuyu altyapımızı önemli ölçüde dijital ortama aktardık. Yeni yaptığımız bütün imalatları dijital ortama aktarıyoruz. Hedefimiz yüzde 100’e ulaşmak. Yeni nesil teknolojiyi kurumumuza önemli ölçüde entegre ettik. Geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmalardan biri de küresel seyrüsefer uydu sistemi. Şehrimizdeki tektonik hareketleri anlık olarak takip ediyoruz ve bu bilgileri Yıldız Teknik Üniversitesi ile paylaşıyoruz. Depremsellik çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.”

Bağımsız haberleşme sistemi
 “Görsel, yazılı her türlü bilgiyi aktarabilen, uluslararası operatörlerden bağımsız bir haberleşme sistemi çalışmalarında önemli mesafe aldıklarını belirten Dr. Rüstem Keleş, “Şehrin topografyasını dikkate alarak sinyal noktaları inşa ediyoruz. Kocaali’den Taraklı’ya kadar bütün bölgemizde haberleşmeyi sağlayacak 70 sinyal noktası, kule inşa edeceğiz. Bu kuleler ile 2020 yılında ulusal ve uluslararası haberleşme operatörlerinden bağımsız olarak gerek telefon haberleşmemizi, gerek tüm verilerimizi kendi sistemimizle aktarıyor ve takip ediyor hale geleceğiz. Bu bize özellikle abonelerimizin ve sistemimizin etkin yönetimi açısından çok büyük kolaylık ve güvenlik sağlayacak.”

Su kayıpları azalıyor
“Kayıp kaçak oranları ile ilgili de ciddi yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Erenler ve Serdivan’da şebeke yenileme çalışmaları başlattık. İki ilçemizde de yer altında kontrol odaları oluşturuyoruz. Basınç kontrolüne dayalı ve bütün parametrelerin bölge bazında takip edildiği bir sistem inşa ediyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızla kayıp kaçak oranımızı yüzde 15-20’lerin de altına düşürmeyi hedefliyoruz.”

Yüzde 100 güvenlikli abone sistemi
Yeni Nesil Abone Sistemi ile bu alanda Türkiye’nin en önde gelen kurumlarından birisi olduklarını vurgulayan Dr. Rüstem Keleş, “Vatandaşımız bize ev yapmak istiyorum diye geldiğinde vatandaşlık numarasını sisteme girdiğimiz anda otomatik olarak tapu kayıtları ve belediyelerden diğer kayıtlar alınıyor. Otomatik olarak işlem üretiliyor. Daha sahaya gitmeden kanalizasyon ve suyu nereden bağlayacağımızı belirliyoruz. Yüzde 100 güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde bu hizmetleri veriyoruz. Elemanlarımızın sahada yaptıkları çalışmaları da anlık olarak takip edebiliyoruz. Temel olarak hedefimiz bütünleşik kentsel su yönetimi sistemini kurmak. Bütün altyapımızı, yeni yaptığımız projeleri, ihaleleri bu mantıkla yapıyoruz.”

Şehre yeni su kaynakları
Şehrin su yönetiminde yeni bir sistem üzerine çalıştıklarını da açıklayan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Şehrimizin tek içmesuyu kaynağı Sapanca Gölü. İçmesuyunu Sapanca Gölümüzden Hızırilyas Su Yönetim Merkezine ulaştırarak burada arıtıp şehrimize dağıtıyoruz. Önümüzdeki yıl Akçay Barajımızdan su almayı planlıyoruz. Ballıkaya Barajı’nda çalışmalar tamamlanmak üzere. Kuzeyde Çamdağı Barajı inşa etmeyi planlıyoruz. Tüm bu yeni su kaynakları da dikkate alındığında üzerinde çalıştığımız sistem su talebini yönetecek. Tüm fayda yarar analizlerini yapacak ve anlık su almak noktalarını belirleyecek. Su dağıtımı ve enerji dengelemesi için kaynak kullanımı optimizasyonu yapacak. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesinden hocalarımızla görüştük. Çalışmamızın daha da geliştirilmesi için üniversitemizin görüşlerine her zaman açığız. Gerçekleştirilen toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.