Vektörle mücadele çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Karamehmetoğlu, “Başta sivrisinek, karasinek ve kemirgenler olmak üzere zararlıların alanlarını tek tek tespit ederek son sistem araç ve ekipmanlar ile anında müdahalede bulunuyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı toplum sağlığını korumak, çevre güvenilirliğini sağlamak ve sağlık harcamaları noktasında ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu anlamda vektörle mücadele ettiklerini dile getiren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Recep Karamehmetoğlu, çalışmaların aralıksız olarak devam edeceğini söyledi.

Hastalıkların yüzde 17’sinin kaynağı
Dünyada hastalıkların  yüzde 17’sinin sivrisinek ve karasinek gibi canlılardan bulaştığını söyleyen Karamehmetoğlu, “Gündelik yaşamda sıkça karşılaştığımız alerjik reaksiyonlar, halsizlik, uykusuzluk ve üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklar bu zararlılar tarafından bulaştırılabilmektedir. Bizlerde böyle durumların önüne geçmek için başta sivrisinek, karasinek ve kemirgenler olmak üzere zararlıların bulunduğu alanları tek tek tespit ederek son sistem araç ve ekipmanlar ile anında müdahalede bulunuyoruz. Çalışmalarımız kapsamında bataklık, sazlık gibi ulaşılması zor alanlarda da çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu bölgelerde ise çevre güvenliği açısından tehlike oluşturmayan ve kimyasal ilaç kullanılmadan sivrisinek larvalarını yok ediyor, yapılan uygulamaları kayıt altına alıyoruz” diye konuştu.

Ergin sivrisineklerle mücadele
Karamehmetoğlu, “Zararlılar yazın sıcaktan soğuğa, kışın soğuktan sıcağa kaçış eğilimi gösteriyorlar. Bu yüzden yazın serin, kışın sıcak ortam oluşturan ve üreme yerleri olan yer altı sistemlerine sığınan ergin sivrisineklerle etkin mücadele ediliyor. Bunun için belirli dönemlerde altyapı sistemlerine termal fog denilen cihazlarla dumanlama yöntemini kullanarak ek ilaçlama uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızın memnuniyetini kazanan çalışmalara ek olarak Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği doz ve aralıklarda, Mist Blower ismi verilen ve soğuk püskürtme ile çalışan cihazlarla da ergin sivrisineklerle mücadeleyi sürdürüyoruz.”