Toplanan Atıklar Geri Dönüşüme

Kontrolsüzce doğaya bırakılmamalıdır
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada; “Elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve bunun gibi insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, kontrolsüzce doğaya bırakıldıklarında, kırıldıklarında veya yakıldıklarında çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadırlar” denildi.

“ALO 153, Bizi Arayın Gelip Alalım”
Daha yaşanabilir bir Sakarya için sürdürülebilir çevre ilkelerinin önemli olduğunun altı çizilerek devam edilen açıklamada; “Atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerekmektedir. Ellerinde elektronik atığı olan kişiler Büyükşehir Belediyemizin 153 Çözüm Masası’nı veya 273 41 52 (10 Hat) aramaları durumunda ekiplerimiz verilen adrese giderek elektronik atıkları alacaklar ve toplanan tüm atıklar bu iş için ayrılmış konteynırda muhafaza edilecek, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir” ifade edildi.

 

Taşıma için hiçbir ücret talep edilmeyecek
Atıkların, vatandaşların konutlarından hiçbir ücret talep edilmeden alınacağı belirtilerek; “Avrupa ülkelerinde taşıma için ücret alınırken Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızdan bu projenin başlangıç aşamasında taşıma için hiçbir ücret talep edilmeyecek, televizyon, cd, bilgisayar, elektrikli kablo ve dokümanları, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu vb parçalar vatandaşlarımızın konutlarından alınacaktır” denildi. 

Türkiye’de Bir İlk; Elektronik Atık Toplama Noktaları
Vatandaşlar aşağıda belirtilen elektronik atık toplama noktalarına taşınabilir boyuttaki bozulmuş elektrikli eşyalar ile elektronik atıklarını, tasarruflu ampuller dahil olmak üzere elektrikle çalışan bütün atık malzemelerini bırakabilecekler:
- Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahçesi
- Sakarya Büyükşehir Belediyesi Teknik Birimler (Yorgalar)
- Sakarya Kent Konseyi Binası Girişi
- Adapazarı Belediyesi
- Serdivan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü
- Akyazı Belediyesi
- Karaman, Camili, Korucuk Muhtarlıkları
- SATSO Binası Önü 

Sakarya, Marmara 1.si
Sakarya’nın başarısında duyarlı vatandaşların ve özellikle öğrencilerinin katkısının büyük olduğunu belirterek açıklamasına devam eden Çevre Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü yetkilileri; “Toplama miktarları dikkate alındığında Sakarya Büyükşehir Belediyesi elektronik atıkların toplanması ve geri dönüşümünde Marmara 1. si bir ildir. Bu birincilikte vatandaşlarımızın, ama özellikle çalışmaya başladığımız ilk günden itibaren her zaman yanımızda olan öğrencilerimizin çok büyük payı ve katkısı vardır. İnanıyoruz ki, yürüttüğümüz çalışmalara üniversite gençliği de katılarak bize destek verecek ve ilimiz bu konuda çok daha başarılı olacaktır” dedi.  

Elektronik atıkların geri dönüşümü mümkündür
Yetkililer son olarak elektronik atıkların önlem alınmadan bertaraf edilmesinin ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğinin altını çizdi. Yapılan açıklamada, “Elektrikli ve elektronik atıklar, bazıları toksik olmak üzere, birçok bileşen ihtiva ederler. Kullanım ömürlerini tamamlayan ekipmanlar, doğru bir biçimde geri kazanılmayıp, bertaraf edilmediğinde, çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Örneğin; katot ışın tüpleri (CRT) yani bir diğer deyişle monitör ve televizyon tüpleri; yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içermektedir. Doğru tekniklerle ve dikkatli bir şekilde işlenmeyip, gelişigüzel doğaya bırakıldığında toprak ve yeraltı suları ile atığı işleyen insanların sağlığında çok ciddi sorunlara yol açmaktadırlar” denildi.

sebvimeo--18914023-650-430-sebvimeo