Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri Serkan Mesut Halili’nin ‘Saz Eserleri ve Kanun Hikâyeleriyle Kanun Resitali’ adlı söyleşi ve dinletisi ile devam etti. Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleştirilen etkinlikte Halili, “Sizler için hikâyesi olan biraz zor bir repertuar hazırladım. Sadece kanun için yazılmış ve kanunu anlamamızı sağlayacak eserler aradım. Günümüz müzik anlayışından farklı ve uzaklaştırıldığımız bu müzik kültürünü en güzel şekilde ifade etmek istiyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri Serkan Mesut Halili’nin ‘Saz Eserleri ve Kanun Hikâyeleriyle Kanun Resitali” adlı söyleşi ve dinletisi ile devam etti. Alicanlar Konağı’nda gerçekleştirilen etkinliğe katılan sanatseverler hem kanun dinletisiyle keyifli bir müzik akşamı yaşadı hem de kanun hakkında merak ettikleri sorulara cevaplar buldular.

Dinleyene keyif veren eserler
Kanun Halili “İcracılar olarak biz arazbar yüksek saz semai çalmaktan kaçınırız. Sizler için hikayesi olan biraz zor bir repertuar hazırladım. Zorluktan kastımız sadece kanun için yazılan ve mızrapsız 10 parmakla çalınan eserlerdir. Sadece kanun için yazılmış ve kanunu anlamamızı sağlayacak bu eserler çalanı zorladığı kadar dinleyene de fazlasıyla keyif vermektedir. Günümüz müzik anlayışından farklı ve uzaklaştırıldığımız bu müzik kültürünü en güzel şekilde ifade etmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.

Tamburi Cemil Bey ve Refik Fersan
Saz eseri repertuarı yapıp işin içerisinde Tanburi Cemil Bey’den veya Refik Fersan’dan bahsetmemek gibi bir ayıbı hiçbir icracının yapmayacağını belirten Halili “Refik Fersan Riyaseticumhur İncesaz Heyeti’nin şefliğini yapmış. Atatürk’ün huzurunda verilen bir fasıl konserinden sonra Atatürk’ün ricası üzerine yaklaşık 15 dakika içerisinde nikri saz semaisini bestelemiş. Darbe döneminde Refik Fersan aynı zamanda radyo yönetiminde çalışıyordu. O dönemde TRT’nin radyo bölümünün başına atanan askeri kişi Refik Fersan’ın saçına takılmış. Hoş olmayan söylemlerinden sonra Refik Fersan’ı kovmuş ve bu olayın üzüntüsü Fersan’ın vefatına sebebiyet vermiştir” dedi.