Büyükşehir Belediyesi Adapazarı Sosyal Gelişim Merkezinde Engelsiz Hobi Kurslarında dersler devam ediyor. Ahşap Boyama dersi öğretmeni Emine Canlıgöç, “Öğrencilerimizin bu tarz çalışmalar yaparken daha çok sosyalleşmelerini ve topluma katılmalarını amaçlıyoruz. Biz burada çok mutluyuz. Burası bizim evimiz gibi, aile olduk. Burada olmaktan çok büyük keyif alıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Hobi Kurslarında dersler devam ediyor. Ahşap Boyama, Halk Oyunları ve Mutfak Atölyesin engelsiz yürekleri hem eğleniyor hem de gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetlerle birlikte vakit geçiriyorlar.

İnce kas gelişimine katkı sağlıyor
Ahşap Boyama dersi öğretmeni Emine Canlıgöç, “SGM’de öğrencilerime haftanın 4 günü ders veriyorum. 2 gün ahşap boyama, 1 gün mozaik ve 1 günde pul sanatı derslerine giriyorum. Ahşap boyama dersinde daha çok geri dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. Öğrenciler evde kullanmadıkları tava, tencere, sehpa, sandalye ve aklınıza ne gelirse kullanıp değiştirmek istedikleri ürünleri getiriyorlar ve burada yeniliyoruz. Onun dışında mozaikte 3 boyutlu tablolar, deri ve kumaş çalışmaları yapıyoruz. Pul sanatında da daha çok engelli bireylerin ince ve kalın kas gelişimine katkı da bulunuyoruz. Örneğin 70 yaşında bir öğrencimizin elleri, yaşı ve rahatsızlıkları gereği çok titriyordu. İğneye pulu geçirmeye başladıkça 1 ay içinde çok büyük gelişmeler gördük ve artık elleri hiç titremiyor diyebiliriz. Aynı zamanda sadece ince kas gelişimine katkı da bulunmuyoruz evimizi dekore edebileceğimiz güzel tasarımlar da ortaya çıkarıyoruz” dedi.

Topluma katılmalarını amaçlıyoruz
Konuşmasına devam eden Canlıgöç, “Sanatla ilgili çalışmalar yaparken aynı zamanda günlük hayatta işimize yarayabilecek bazı becerileri de kazanıyoruz. Masada bir çalışma yaptığımızda işimiz bitince ellerimizi yıkamamız gerektiğini, aynı zamanda masamızı dağınık bırakmamamız gerektiğini öğretiyoruz. Öğrencilerin gelişimi için çok faydalı bir ders olduğunu düşünüyorum ve ailelerinden de güzel geri dönüşler alıyorum. Burada çok mutluyuz. Burası bizim evimiz gibi ve burada olmaktan çok büyük keyif alıyoruz. Biz burada aile olduk” sözlerini söyledi.

Kendilerini geliştiriyorlar
Halk oyunları öğretmeni Zeynep Özkaya, “Öğrencilerimize burada birçok yöreden danslar öğrettik. Şuanda Zeybek ve Trabzon yörelerini öğreniyoruz. Ayağında ve kollarında problemi olan öğrencilerin birçoğu burada yaptığımız hareketler sayesinde hareket kabiliyetini geliştiriyorlar. Öğrencilerimin bir şeyler öğrenmesini amaçlıyorum. Daha sonra bir toplulukda nasıl davranacaklarını, nasıl hareket edeceklerini ve misafirlerimiz geldiğinde onlara nasıl hitap edecekleri hakkında bilgiler veriyorum. Burada sadece halk oyunları öğretmiyoruz, onların hayatla bir arada olmalarını sağlıyoruz. Amacımız tabi ki de sahne de güzel bir gösteri sunmak. Öğrencilerimizin derslere ilgisi çok yoğun” diye belirtti.

Fikir sahibi oluyorlar
Mutfak Atölyesi öğretmeni Nazan Tutuş, “SGM’deki öğrencilerime, evde mutfağa girdiklerinde ihtiyaçlarını karşılayacak yemekler yapmayı öğretiyoruz. Öğrencilerin hepsi burada öğrendikleri yemekleri evde denediklerini söylüyorlar. Yemek yaparken onların kaslarının güçlendiğine inanıyorum. Daha çok fikir sahibi oluyorlar ve önerilerle geliyorlar. ‘Bu yemeğe bunu da katsak güzel olur mu?’ diye soruyorlar.  Dersimiz hafta da bir gün olduğu için çok yoğun ilgi oluyor. Burada çok mutluyuz” dedi.