Seracılık Mükemmeliyet Merkezi için AKOM’da açıklamalarda bulunan Başkan Yüce, “Akyazı’da kuracağımız Seracılık Mükemmeliyet Merkezi ile Sakarya’mızda topraksız tarımı yaygınlaştıracak, seracılık alanında önde gelen şehirler arasında söz sahibi olacağız. Isıtma, ışıklandırma, havalandırma ve karbondioksit uygulamaları ile mevsimsel döngüyle sınırlı kalmayıp yıl boyu üretime devam edeceğiz. Türkiye için bir ilk niteliğinde olan projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Akyazı’da 45 dekar alan üzerinde hayata geçirilecek Seracılık Mükemmeliyet Merkezi projesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. AKOM’da gerçekleştirilen toplantıda çok sayıda basın mensubu katılırken; MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, bürokratlar ve davetliler de yer aldı.

Sakarya’ya çok yakışacak
MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Sakarya’mıza, şehrimize ve bölgemize mükemmeliyet merkezimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin de ortağı olduğu tarımsal ürünler mükemmeliyet merkezi projesi yılsonunda bitecek. Sakarya, seracılığın ve tarımın merkezi haline gelecek. Dolayısıyla biz ajansımızında desteklediği projelerle yurt dışına bağımlılığı azaltacağız. Sakarya’da yapılacak olan bu proje gerçekten Türkiye için çok önemli ve Sakarya için çok isabetli olacak. En kısa zamanda açılışını yapacağımız günün gelmesini temenni ediyorum” dedi

Teknolojinin son imkanları ile olacak
Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya hem tarımın hem sanayinin hem de kültür ve sanatın şehri. Şehrimizin pek çok alanda ilerleme kaydetmesi adına gece gündüz çalışıyoruz. Tarımsal üretimimizi teknolojinin son imkânlarıyla ele alıp azami verimi hedefliyoruz. Dünyanın pek çok yerinde uygulanan alternatif tarım uygulamalarının ileri gelen örneklerini şehrimizde sergiliyoruz. 1960’tan itibaren dünya üzerindeki pek çok ülke, topraksız tarım uygulamalarına geçti. Ülkemizde ise 1990’dan sonra Antalya’da topraksız tarımın ilk örneği verildi” dedi.

Dünya’da ilk 4’teyiz
Başkan Yüce, “2018 yılı seracılık faaliyetleri verilerine göre 77 bin 209 hektar örtü altı alan ile dünyada ilk 4; Akdeniz ülkeleri arasında ikinci sırada yer almaktayız. Topraksız tarım faaliyetlerimiz de toplan örtü altı alanının %3’üne yani bin 255 hektara tekabül etmektedir. Topraksız tarımın ülkemize girdiği ilk yıllarda Akdeniz sahillerinde yaygın olduğu görülmektedir. Daha sonra jeotermal enerjinin olduğu bölgelerde de uygulanmaya başlamıştır” dedi.

Topraksız tarım
Başkan Ekrem Yüce, “Akyazı’da kuracağımız Seracılık Mükemmeliyet Merkezi ile Sakarya’mızda topraksız tarımı yaygınlaştıracak, seracılık alanında önde gelen şehirler arasında söz sahibi olacağız. Isıtma, ışıklandırma, havalandırma ve karbondioksit uygulamaları ile mevsimsel döngüyle sınırlı kalmayıp yıl boyu üretime devam edeceğiz” dedi.

Jeotermal enerji
Açıklamalarına devam eden Başkan Ekrem Yüce, “Ülkemiz jeotermal enerji kaynağı bakımından dünyada yedinci; Avrupa’da birinci sıradadır. Sakarya’mız bu konuda epey şanslı. Akyazı’da açtığımız jeotermal kuyu ile ortalama 30 lt/sn debiye sahip 71 derece sıcaklıkta su kaynağına ulaştık. Bu su kaynağı ve uygun atmosfer sistemi ile 12 ay boyunca üretime devam edeceğiz. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de topraksız tarım işletmelerinde yüzde 92 oranıyla en çok domates, biber, marul ve çilek gibi ürünler yetiştirilmekte. Kalan alanlarda ise kesme çiçek, süs bitkisi gibi üretimler yapılmaktadır. Biz de merkezimizde domates, biber, patlıcan, salatalık ve kesme çiçek gibi ürünler yetiştireceğiz”

Gençlerimize seracılığı aşılayacağız
“Ar-Ge birimi ile çeşitlilik ve teknoloji geliştirme çalışmalarını takip ederek maksimum verime erişeceğiz. Aynı zamanda çiftçilerimize eğitim ve danışmanlık hizmeti vereceğiz. Genç girişimcilerin tarımsal üretime özendirilmesi ve çevre dostu enerji ile sağlıklı üretimi hedeflemekteyiz. Kentsel ve kırsal alanlarda yeni nesil verimli tarım teknikleri uygulanarak, teknolojik yeniliklerin vatandaşlar ve ekonomi üzerinde nasıl olumlu bir etki yaratabileceği üzerine farkındalık çalışmalarının yapılması merkezimizin temel amaçları arasında yer alıyor”

Hedef en yüksek verimi almak
Üniversite ile işbirliği içerisinde olacaklarını ifade eden Başkan Yüce, “Ar-Ge laboratuvarında yapılacak olan çalışmalar, SAÜ ve SUBÜ ile irtibatlı olarak gerçekleştirilecektir. Merkezin kendi personelinin yanı sıra, üniversitenin akademik kadrosundan gelecek uzmanlar da mevcut çalışmalara katkıda bulunacaklar. Dünyada mevcut olan uygulamalar ve akademik çalışmalar ortaya konarak Ar-Ge çalışmalarından en yüksek verimin alınması sağlanacak” dedi.

Türkiye için bir ilk niteliği taşıyor
“Topraksız tarımda Ar-Ge projeleri geliştirecek, Ar-Ge sonuçlarını fikri ve sınai mülkiyet hakları ile korumaya alarak ticarileştirecek. Yerel, ulusal ve uluslararası tarım örgütleri ve akademik kuruluşlarla işbirliği ile tarımda yenilikçi uygulamaları izleyecek. Türkiye için bir ilk niteliğinde olan projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.”