Öğrenci ve velilere karne uyarısı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından karne alacak öğrencilere ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulunuldu. Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü Psikoloğu Murathan Nal, karnenin yıl içinde yapılan ve yapılmayan davranışların bir tür sonucu olduğundan bahsederken, öğrencilerin uzun yaz tatilinde dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Çok çalışmanın ödülü başarıdır
İyi karne karşısındaki davranışların neler olabileceğine değinen Psikoloğu Murathan Nal, “Akademik başarının sayısal değerlere yansıdığı ‘karne’ öğretim durumunu yansıtan bir belgedir. Sanılanın aksine iyi karneyle alakalı bahsedilebilecek çok şey vardır. Bir öğrencinin akademik başarısı ve derslerdeki bilgisi iyiyse bu durumun böyle devam etmesi için çaba gösterilmelidir. Akademik anlamda öğrencinin ve ailenin yaptığı birçok davranışın doğru olduğu anlamına gelir. Bu düzenin bozulmamasına gayret göstermek iyi olan şeylerin devamını getirecektir. İyi karne alınması durumda ödül durumunun çok da abartılmaması gerekir. Unutmamak gerekir ki çok çalışmanın ödülü başarıdır” diye belirtti.

Kıyaslamaktan uzak durun
Eve getirilen kötü karne için ailelere önerilerde bulunan Murathan Nal, “Karnesi kötü gelen öğrenciyi karnesi iyi gelen öğrenciyle ‘kıyaslamak’ kesinlikle uzak durulması gereken önemli bir konudur. Yapılan bir diğer yanlış ise öğrencinin dinlenmesine, tatil yapmasına müsaade etmeden çalışmasını beklemektir. Bu durum öğrencinin ve ailenin arasındaki ilişkiyi bozar ve istenilen sonuçları elde etmesine engel olur” ifadelerini kullandı.

Yapamadığınız şeyleri yapmaya özen gösterin
Yaz tatilini verimli gerçirmenin yolları nedir? sorusuna cevap veren Nal, “Uzun bir yaz tatili var. Bu yaz tatilinde öğrencimizin olabildiğince dinlenmesini sağlamak, dinlenmesini sağlarken de bazı koşullara dikkat etmemiz iyi olacaktır. Okul dolayısıyla çocuğunuzla geçiremediğiniz, yapamadığınız şeyleri yapmaya özen göstermeniz siz velilerimizden ricamızdır. Bir diğer önemli nokta öğrencimizin teknoloji kullanımı denetimi siz velilerimizin denetiminde olmalıdır. Dinlenmeyi her öğrenci hak eder, tatil dönemini dinlenerek, enerji toplayarak geçirmek en iyisidir. Okulların açılmasına yakın tarihlerde günlük tekrarlarınıza başlamak iyi bir dönem geçirmenize yol açabilir” dedi.