O, Çok Büyük Bir Vatansever

“O’nun şiirleri bir çığlığı andırır”
Gösterilen yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kenan Işık, “Olumsuz hava şartlarını hiçe sayıp ilgi gösteren herkese minnet duygularımı ifade etmek isterim. Söylemek isterim ki Mehmet Akif Ersoy büyük bir vatansever. Önce çok büyük bir vatansever. Vatanseverlik tarif edilseydi eğer Mehmet Akif, bir kişinin şahsında ilk akla gelen isimlerden olurdu. Akif’in şiirleri, bir vatan duygusuyla, kendi ülkesinin kültürüne olan, ülkesinin bağlı bulunduğu bütün değerlere olan sevgisiyle, saygısıyla yazılmış olan şiirlerdi. Sanki bir çığlığı andırırdı. Bazı şiirlerinde de hikâyeler anlatırdı. Sanki bir tiyatro oyunu görürsünüz şiirinde. O’nu değersizleştirmeye çalışanlar her zaman vardı. Ancak o, bilinmelidir ki, çok güzel cevaplar vermiştir” dedi.

 

“Dilimizi asla kaybetmeyelim”
Mehmet Akif’in şiirlerinin eski dilde yazıldığını ve yaşadığımız dönemde şiirlerin tam olarak anlamlandırılmasının zorluğundan duyduğu memnuniyetsizliğini ifade eden Kenan Işık, “Ne yazık ki eski dil süreç içerisinde kayboldu. Eski dilde şiir okumak günümüzde çok zor. Manalandırılamıyor çünkü. Eski dil neredeyse ölü diller sınıfında sayılacak. Elbette vahim bir durumdur bu. Dünya’da üç bini aşkın dil bugün konuşulmuyor. Bu demektir ki üç bini aşkın milletin kültürü de şu anda dile gelmiyor, konuşulmuyor, bilinmiyor. Eski dilden uzaklaşıldığı zaman kültürden de uzaklaşılıyor. Bizde de öyle oldu. Zengin kelimelerle kendimizi ifade edebileceğimiz Osmanlıca dediğimiz Eski Türkçe dili, süreç içerisinde öztürkçeleştirme çabasına yenildi diyelim ve böylece biz kendimizi ifade etmekte zorlanmaya başladık. Şiir kelime olduğu zaman yazılabilen bir şeydir” diye konuştu.

 

Konuşmasından sonra ilk olarak İstiklal Marşı ile Mehmet Akif’in şiirlerini okumaya başlayan Kenan Işık daha sonra birbirinden güzel şiirler okuyarak salonu dolduran Sakaryalıları mest etti. Işık, şiir okumalarından sonra salonu dolduranlarla söyleşi gerçekleştirdi ve kitaplarını imzaladı.

Program sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakaryalılarla güzel bir akşam geçirdikleri için Kenan Işık’a çok teşekkür etti ve içerisinde Sakarya tasviri olan bir minyatür çalışması hediye etti.