Modern Hayat Nefesimizi Kesiyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat ayı kültür sanat etkinlikleri başladı. Şubat ayı etkinliklerinin ilkinde, 2004 Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü alan ‘Büyük Yolculuk’ filmi gösterildi. Film gösteriminin ardından da şair-yazar İsmail Kılıçarslan film hakkında söyleşi gerçekleştirdi. İsmail Ferroukhı’nın yönetmenliğini yaptığı Büyük Yolculuk filmi sinemaseverler tarafından beğenildi. Filmde, hacı olmak için, yaşadığı Fransa’dan kara yoluyla oğlu ile birlikte yola çıkan bir babanın oğluyla yol boyunca yaşadıkları ve Kabe ile buluşması anlatılıyor. Baba oğul ilişkilerinin ve ahlaki özelliklerin özellikle anlatıldığı film, aynı zamanda güzel bir yol filmi olma özelliğini de taşıyor. Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nda gösterilen sinema filmi ve İsmail Kılıçarslan söyleşisi, katılanlar tarafından ilgiyle takip edildi.

 

Batı ile doğu ahlaki alanda çatışıyor
Filmi sinemaseverlerle birlikte izleyen yazar İsmail Kılıçarslan, Büyük Yolculuk’un baba evlat sorunsalına vurgu yaptığını söyledi. Modern hayatın babayı düşman olarak yansıttığını söyleyen İsmail Kılıçarslan, “Modern hayatın bize dayattığı baba-evlat sorunsalı var. Bunu hepimiz net bir şekilde görüyoruz. Burada baba bize düşman olarak yansıtılıyor. Bu film baba oğul arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Babanın oğlunu nasıl derinden etkilediği en iyi bir şekilde işleniyor” dedi. Batı ile doğunun farklılıklarına da vurgu yapan Kılıçarslan, “Batı ile doğunun en fazla karşı karşıya geldiği alan ahlaki değerler alanıdır” diye konuştu.

 

 

Modern hayat eleştirisi
Modern hayatın çıkmazlarına da vurgu yapan İsmail Kılıçarslan, “Modern hayat bize nefes alacak alan bırakmıyor. Hepimizin aslında biraz nefes alamaya ihtiyacımız var” dedi. Kılıçarslan, Türkiye’de çekilen dini içerikli filmlere de eleştiri yaptı. Büyük Yolculuk filminin ideolojiden uzak tamamen dini içerikli bir film olduğunu söyleyen İsmail Kılıçarslan, “Türkiye’deki dini temelli filmler slogan atmaktan öte geçemediler. Yani dinden çok ideolojiyi ön plana çıkardılar. Büyük Yolculum filmi ise tamamen referansını dinden alıyor. Dini temelli filmlerin de çok güzel bir şekilde yapılabileceğini bizlere gösteriyor” dedi.

Şubat ayı dolu dolu
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İbrahim Aktürk, yazar İsmail Kılıçarslan’a çini bir tabak hediye etti. Kılıçarslan’a Sakarya’ya geldiği için teşekkür eden İbrahim Aktürk, “Bugün burada çok güzel bir film izledik. Değerli yazar İsmail Kılıçarslan da bize filmin analizini çok güzel bir şekilde yaptı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Şubat ayı boyunca inşallah böyle güzel programlar Sakaryalı hemşerilerimizle birlikte olacak. Tiyatro gösterimlerinden söyleşilere, panellerden konferanslara kadar bir dizi program hazırladık. Şubat ayını dolu dolu geçireceğiz. Bütün programlarımıza değerli hemşerilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.