Mehmet Genç'i Anlatmak Güneşe Fener Tutmaktır

Son derece mütevazıdır
Saygı Gecesi’nin ilk konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Arif Bilgin, gerçek ilim ve tevazu ile bütünleşmiş bir ilim adamını anlatanların arasından bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Mehmet Genç hocamızı ben ilk olarak 1986 yılında tanıdım. Osmanlı iktisat zihniyetinin arka planındaki temel ilkeler üzerinde duruyordu. Sürekli takip ettim. Doktora çalışmam sırasında anlamaya başladım. Arşiv çalışmam sırasında karşılaştığım zorluklardan sonra hocamın makalelerini okuyunca nasıl bir bilgi birikiminin olduğunu daha iyi anladım. Mehmet Genç hocamız belgelerin dilinin etkisinde kalmadan entelektüel birikimini kullanarak çok ciddi metinler oluşturmuştur. Mehmet Genç hocamız tarihçiler tarafından yavaş yazma eleştirisini hak etmemektedir. Her metninde fazlalık kelime bulamazsınız. Müthiş tasarruf edilmiş ifadelerin yer aldığı ve sonuçların elde edildiği cümlelerdir ve hocamız son derece mütevazı bir insandır” diye konuştu.

Özgürce bilimle uğraşır
“Mehmet Genç hocamızı anlatmak aslında güneşe bir tür fener tutmaktır.” diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mesut Küçükkalay, “Mehmet Genç’in bilim ile olan ilişkisindeki birinci öncelik Mehmet Genç’in kendi ontolojisini ve kendi varlığını biricikleştirerek, dininin ona sunduğu meşru hareket alanında, kendi rengini ve kişisel ideolojisini pratiğe yansıtma iradesi olduğudur. Onun hiçbir bilimsel çalışmasında ve hayat görüşünde hiçbir taklide, kendi içerisinde sıkışmış yorumlara takılıp kalmadığını, özgür bir biçimde bilimle uğraştığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Osmanlı Arşivi’nin hafızası
25 yıldır hocasını her gördüğünde heyecanlandığını belirten Doç. Dr. Fehmi Yılmaz, “İlim ve öğrencilik nedir ben Mehmet Genç hocamdan öğrendim. İlmi onunla anlamaya başladım. Hocamla çalışmaktan büyük zevk aldım. Hocamın çalışma sistemini şöyle açıklamak mümkün. Hocam diyor ki, Osmanlı Arşivi, İslam Dünyası’nın yegâne arşivi ve hafızasıdır. Ben de diyorum ki Hocamın yıllarca arşivden biriktirdiği belgeler de Osmanlı Arşivi’nin hafızasıdır” dedi.

Farklı disiplinlerle hemhal olmak
Mehmet Genç’in farklı zamanda yaşamış bir Osmanlı münevverini andırdığını dile getiren Prof. Dr. Ahmet Cihan, “Çok yönlü bir ilim adamını anlatıyoruz. Hocamız sosyal bilimlerin farklı lehçelerinden beslendiği ve beslediği nev-i şahsına münhasır bir insan. Salt akademisyen yönü ile ön plana çıkmayan, ekonomi, hukuk, müzik, tiyatro ve belki de sinema yönüyle iç içe geçmiş, derinleşmiş bir sosyal çevre, Mehmet Genç hocamın farklı disiplinlerle hemhal olmasına yol açan unsurlardır” şeklinde konuştu.

Mükemmeliyetçidir
Eğitimci İhsan Ayal ise konuşmasında, “Hocamın ilim hayatından başka bir hayatı yoktur. Hocam son derece zarif, alçakgönüllü ve gündelik işlerini kendisi ifa eden bir insandır. Mehmet Genç hocamızı biz babamız, en yakın dostumuz olarak görüyoruz. Hocamız mükemmeliyetçidir. Derslerinden ziyade sosyal hayatında da peynir seçiminden tutun da elbise seçimine kadar son derece disiplinli ve mükemmeliyetçi bir insandır” ifadelerini kullandı.

Tarihe nefes getirmek
Huzurunda Mehmet Genç’i anlatmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduğunu belirten Prof. Dr. Erol Özvar, “Türk İktisat tarihçiliği geleneksel tarihçiliğe bir nefes getirmiştir. Türk İktisat Tarihçiliği Mehmet Genç hocamızın yaptığı çalışmalarla yüzeysel hale gelmiştir. Mehmet Genç Hocamızın araştırma kalitesi, ortaya koyduğu sorular, sorulara verdiği cevaplar kesinlikle farklılık arz etmektedir” şeklinde konuştu.

 

Tarihin Büyük Ustası
Konuşmacıların kendisi hakkında çok güzel bir tablo çizdiğini belirten İktisat Tarihi’nin büyük ustası Mehmet Genç, “Kardeşlerimin çizdikleri o tabloyu hayata geçirmeye hepinizi ayrı ayrı davet ediyorum. Düşünceleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir gece için de çok teşekkür ediyorum” dedi.

İlgiyle izledik
Saygı Gecesi’nin sonunda konuşmacılara plaket takdim eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, “İnsan ruhu itiraf ettikçe rahatlarmış. Kıymetli hocalarımız birçok konuda Mehmet Genç hocamızla ilgili itiraflarda bulunarak gönüllerini rahatlatırlarken biz de ilgiyle izledik ve çok keyif aldık. Kendilerine çok teşekkür ederken çok kıymetli Mehmet Genç hocamıza hayırlı, bereketli bir ömür diliyorum” ifadelerini kullandı.