Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem Yüce ve Bürokratları, İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitü kadrosu ile bir araya geldi. Başkan Yüce, “İTÜ ile yapmış olduğumuz toplantı sonrası vereceğimiz kararlar doğrultusunda afetlere karşı önlemleri hızlı bir şekilde alacağız. İnşallah alacağımız önlemlerle vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için gerekli çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Rabbim ülkemizde ve şehrimizde yaşanan afetlerin tekrarını yaşatmasın” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü akademik kadrosu ile ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Stratejik Planı Hazırlanması’ projesi için geniş bir toplantı düzenledi. AKOM’da 3 aşamada gerçekleşen toplantıda İTÜ teknik heyeti, yaptıkları sunum ile afet yönetimi ve deprem hakkında önemli bilgiler verdi. Toplantıya Başkan Ekrem Yüce’nin yanısıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Oktar, Ziya Cevherli, Bedrullah Erçin, SASKİ Genel Müdür Vekili İlyas Demirci, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Filiz Piroğlu, Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Levent Trabzon ve İTÜ Akademik heyeti katıldı.

Afetlere karşı hazırlık olunmalı
Geçmişte yaşanan depremlerden ders çıkartarak afetlere karşı alınabilecek önlemler hakkında konuşan İTÜ Akademik Heyetinden Dr. Hikmet İskender, “Türkiye’de genelde afet önlemlerinin afet yaşandıktan sonra alındığını üzülerek belirtmek isterim. Biz yapacağımız çalışmalar ile afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmayı planlıyoruz. Can kayıplarını ve maddi hasarları en aza indirgemek için gerekli çalışmaları Sakarya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hazırlıyoruz. Afetler hakkında belediye çalışanları ve paydaşlarına risk, zarar azaltma eğilimleri verilmesi, afet ve acil durum yönetim planının hazırlanması, vatandaşlara ve ilgili kişilere bu plan doğrultusunda eğitimler verilerek değerlendirmeler yapılması gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

Sismik yalıtım ve dirençli toplum
Açıklamalarına devam eden Dr. İskender, “Ülkemizde en çok can kaybının yaşandığı doğal afet olan deprem felaketine karşı alınması gereken önlemlerin en başında depreme dayanaklı yapı, tasarım ve inşası gelir. Günümüz deprem yönetmeliklerine göre doğru tasarlanmış ve uygun olarak inşa edilmiş yapılardan ağır hasar alsalar bile yıkılmayarak insan canını kurtarması beklenir. Deprem enerjisini sönümleyebilen bir katman üzerine yerleştirilen sismik yalıtımlı yapılar şiddetli bir deprem sonrası kullanılmaya devam edilebilir. Deprem afetinden en az etkilenmek için yapılması gereken bir diğer çalışmada dirençli toplumlar oluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Önlemler alacağız
Öncelikle ülkemizde ve şehrimizde yaşanan afetlerden dolayı vefat eden vatandaşlar rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyen Başkan Ekrem Yüce, “Afetler bizim her zaman karşılaşabileceğimiz doğal felaketlerdir. Biz, bu felaketlere karşı gerekli önlemleri alarak vatandaşlarımızın can ve mal kayıplarını önlemeye çalışıyoruz. İTÜ ile yapmış olduğumuz toplantı sonrası vereceğimiz kararlar doğrultusunda afetlere karşı önlemleri hızlı bir şekilde alacağız. İnşallah alacağımız önlemlerle vatandaşlarımızın bilinçlenmesi için gerekli çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Rabbim ülkemizde ve şehrimizde yaşanan afetlerin tekrarını yaşatmasın” dedi.