İstemezükçülük Muhalefet Demek Değil

İstemezükçülük muhalefet demek değil

İlk olarak siyaset konusunu ele alan Doğu Ergil, siyasetle ticaretin birbirine benzediğini söyledi. Doğu Ergil, “Siyasetle ticaret birbirine çok benzer. Ticarette de bir malınız vardır veya bir hizmetiniz vardır. Ama başka malı olan, başka hizmeti olanlar da vardır. Getirirsiniz toplumun önüne koyarsanız, toplum da hangisini arzu ederse onu alır. Siyasette böyle bir şey. Kendisine verilecek olan hizmetin niteliğine gider oy verir toplum. Siyaset bir yarışmadır. Her yarışmada olduğu gibi izleyicileri tatmin etmek zorundasınız. Kurallar içerisinde, diğerine saygı duyarak mücadele etmektir siyaset” dedi. Türkiye’deki muhalefet anlayışını da irdeleyen Ergil, istemezükçülüğün muhalefet demek olmadığını söyledi. Doğu Ergil, “İstemezükcülük muhalefet demek değildir. Muhalefet alternatif sunabilmektir. Ben iddia ediyorum ki bir sürü parti bugün seçmenini tanımıyor” diye konuştu.

 

Gülen hareketi gönülden çalışıyor
Sorulan bir soru üzerine Fethullah Gülen hareketini de yorumlayan Doğu Ergil, “Türkiye’nin en gelişmemiş bölgesinden çıkmış bir köy çocuğu, bir imam. Nasıl oluyor da geliyor ve Türkiye’deki kentli kesimi etkiliyor? Yerellikten ulusallığa, ulusallıktan da uluslararasılığa evrilen bir dayanışma kümesi oluşturuyor. Bir düşünce tarzına önderlik ediyor. Gülen cemaatine bağlı finans kuruluşları var, yayın kuruluşları var, okullar var, üniversiteler var. Burada şunu sormak lazım ki Fethullah Gülen Hoca bu kadar kabiliyetli bir adam mı? Bir iktisat dehası mı, bir eğitim dehası mı? Hayır. Hepimiz biliyoruz ki değil. Ama insanlara verdiği ilhamla ve gösterdiği doğru yolla insanlar bunu yapabildiler. Bakın buna önderlik denir. Türkiye’de devlet görevinden başka, bir gönüllü olarak yurt dışında çalışma yapan böylesine bir teşkilat ben bilmiyorum. Fethullah Gülen olgusu Türkiye’nin en büyük ihraç olgusudur” dedi. 

Mart ayı da dolu olacak
Doğu Ergil, programı düzenleyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Programın sonunda Prof. Dr. Doğu Ergil’e çini bir tabak hediye eden Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç ise verdiği bilgilerden dolayı Doğu Ergil’e çok teşekkür etti. Fevzi Kılıç, “Kültür sanat etkinliklerimiz devam ediyor. Şubat ayı içerisinde birbirinden güzel programlar düzenledik. İnşallah Mart ayı içerisinde programlarımız olacak. Mart ayını da dolu dolu geçireceğiz diye konuştu.