İslam Medeniyeti İman, Tarih ve Sanatın Estetiğidir

En önemli bestekâr
Anma programında bir konuşma yapan Şair Yazar Hilmi Yavuz, Buhurizade Mustafa Itri Efendi’yi tanıtarak, “Musikimizin en önemli bestekârlarından olan Buhurizade Mustafa Itri Efendi, bütün Müslümanların hep bir ağızdan okuduğu Salâvat-ı şerif ve tekbir isimli besteleri ile Dünya’nın en yaygın bestecileri arasına girmiştir. Yaşadığı dönemden sonrasını etkileyen en önemli bilgi kaynaklarındandır” dedi. Hilmi Yavuz İslam medeniyetinin dünya tarihindeki yerine de değinerek, “İslam medeniyeti dünyada bir estetik oluşturmuştur. İslam medeniyeti sadece sanatın estetiği ile sınırlı değil aynı bağlamda imanın ve tarihin estetiğidir” diye konuştu.

 

Ses ve tel kuvveti ile Osmanlı’ya hâkimdi
Konuşmasında, Yahya Kemal’in Itri şiiri üzerinden Itri’nin şiirini okuyan Hilmi Yavuz, “ ‘Eğer şiir beste değilse laf-ü güzaftır’ der Yahya Kemal. Müziğin bir takım hüzün, sevinç, keder gibi insanlık duygularını kışkırtmak gibi bir konumu var. Yahya Kemal’in Itri Şiiri’nde, Itri’nin Tekbir, Neva, Naat ve Ayin’ini ele almıştır. Her birinin atıfta bulunduğu insanlık duygularının şiirde nasıl yer bulduğunu gösterir. Şiirin müziğe değil müziğin şiire nasıl dönüşebileceğini göstermek açısından Yahya Kemal’in Itri şiirinin çok büyük önem taşıdığını düşünmekteyim. Yahya Kemal Itri’de şevk durumunu imana, tarihe ve sanata atfeder. Yahya Kemal Itri’nin müziğinde tarihinde bir sevinç bir coşku olarak zaferlerimizle dile getirildiği görüşündedir. Osmanlının ihtişamlı dünyasına ses ve tel kudreti ile hâkim olan Itri, Budin’den Irak ve Mısır’a kadar fethedilmiş uzak diyarlardan bize ses getirmişti ve o ses tarihin haz, coşku ve şevk haline dönüşmesinin musikisidir” ifadelerini kullandı.

 

Güzin Değişmez Konseri
Hilmi Yavuz’un konuşmasının ardından Sanatçı Güzin Değişmez bir konser verdi. Değişmez verdiği konserde konuklara güzel bir akşam yaşattı. Anma Programının sonunda Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, konuşmacı Hilmi Yavuz ve sanatçı Güzin Değişmez’e teşekkür ederek kendilerine günün anısına hediye takdim ettiler.