Büyükşehir Belediyesi Mayıs Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Sömürgecilik ve İslam Dünyası’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Azmi Özcan, "İslam dünyası olarak bizler devam eden bu düzene karşı bir hareket geliştirememişiz. Eğer önümüzdeki on yıl içerisinde yerelde ve dünyada oluşan tabloya müdahil olamazsak ve hala bir şey yapmıyorsak bir yüzyıl daha söz söyleyemeyiz" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mayıs Kültür Sanat Etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Azmi Özcan'ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Sömürgecilik ve İslam Dünyası’ konulu konferans AKM'de düzenlendi.

Yeniden yükseliş
Sözlerine konferansın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Prof. Dr. Azmi Özcan, "Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen konferanstan dolayı teşekkür ediyorum. Bugün ele alacağımız konu esas itibariyle yaşadığımız dünyayı, bireysel hayatımızı fark etmemizi hedeflemektedir. Bir anlamda bizim çözülüşümüzün tarihi ve öte yandan yeniden yükselişimizin hangi dinamikler üzerine olacağını belirleyecek bir konudur. Tarih boyunca bütün bilimlerin, felsefelerin, ideolojilerin evrensel sorusuyla karşı karşıyayız. Bu soru niçin varız ve nereye gideceğizdir. Bazı insanlar bunu hiç düşünmezler lakin onlarda bilsin ki canlılar aleminde sadece insanda olan düşünme yetisi bu soruyu düşünmemiz için verilmiştir. Eğer bunu kullanmıyorsak hayatımızı zayi etmişiz demektir" ifadelerini kullandı.

İslam dünyası uyanmalı
İslam dünyasının dünyada bir kaç yüzyıldır süregelen sömürgeciliğe karşı birlik olamadığını sözlerine ekleyen Özcan, "Sömürgecilik bizim tarihimizde hiçbir zaman var olmamıştır. Örneğin Osmanlı yüzyıllar boyu süren kadim geleneğinde sömürmeyi hiçbir zaman düşünmemiştir. Osmanlı'ya karşı ittifak halinde bulunan Batı son yüzyıllarda gerçekleştirdiği faaliyetlerle hem coğrafyamızı hem dünyayı sömürmektedir. 19. yüzyılda dünyada sömürgecilik vardı. Bugüne geldiğimizde aradan geçen iki yüzyıla rağmen pek bir şey değişmemiştir. İslam dünyası olarak bizler devam eden bu düzene karşı bir hareket geliştirememişiz. Eğer önümüzdeki on yıl içerisinde yerelde ve dünyada oluşan tabloya müdahil olamazsak ve hala bir şey yapmıyorsak bir yüzyıl daha söz söyleyemeyiz" diye konuştu. Konferansın ardından Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, Prof. Dr. Azmi Özcan'a teşekkür ederek hediye takdim etti.