Hukukumuz Hemşehrilikten Öte

Hikâyeler yazan bir şairdir
Panelde ilk konuşmayı yapan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam, Sait Faik’in hemşehrisi olması hasebiyle Sait Faik’e ayrı bir önem verdiğini ve anlatmaktan gurur duyduğu ifade etti. İslam, “Şairin ne söylediğinden ziyade nasıl söylediği önemlidir. Sait Faik’in eserleri bireysellik kazanmıştır ve hep söz ön plana çıkar. Sait Faik, hikâyeler yazan bir şairdir. İlk hikâyelerinden başlayarak sürekli bir imge kullanır. Cümlelerini alt alta koymaya başladığınızda kuvvetli bir şairin mısralarını görürsünüz. Sait Faik, günlük dili bir şiire dönüştürür” dedi ve Sait Faik’in “Bir Takım İnsanlar” hikâyesinin cümlelerini alt alta koyarak şiir tonunda okudu.

Okuyucuya bir dünya kurar
Konuşmasının genelinde Sait Faik’in hikâye ve şiirlerinden bölümler okuyarak örneklendiren Doç. Dr. Ayşenur İslam, “Sait Faik’in cümlelerini düzyazı gibi okursanız düzyazı, şiir gibi okursanız şiir olur. Sait Faik hikâyelerinde, uzak çağrışımları kullanarak okuyucuya bir dünya kuruyor. Ben bir sanat yapıyorum kaygısı olmadan çok doğal yapıyor bunu. Sait Faik, benzetmeleri çok kullanan bir hikâyecidir” diye konuştu.

 

Yazdığı bir hikâyeyi okuyucularla paylaşan Yazar Necati Mert ise, “Sait Faik ile bir şehri paylaşmıyoruz. Sait Faik’le hukukumuz hemşehrilikten ötedir” şeklinde konuştu.

Yetkin bir anlatıcıdır
Sait Faik ve öykü tekniği üst başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Engin Yılmaz, Sait Faik’in yetkin bir anlatıcı olduğunun altını çizdi. Yılmaz, “Sait Faik’te anlatım ve bakış açısı çoklu bir görünüm sergiler. Sait Faik, hikâyelerinin kahramanlarını empatik bir bakış açısıyla, geçirgen bir öykü tekniği ile anlatır. Sait Faik’te doğuştan gelen bir yetenek vardır. Metinlerine ne bir şey ekleyebilir ne de metinlerinden bir şey çıkarabilirsiniz” dedi.

Gerçeklik duygusunu okuyucuya yansıtır
Prof. Yılmaz konuşmasının son bölümünde Sait Faik’in “Karanfiller ve Domates Suyu” hikâyesini inceledi. Hikayelerde okuyucuyu büyük bir merakın kapladığını ifade eden Yılmaz, “Sait Faik hikayelerinde karakterler ile empati yapıyor, duygusal bir ilişki kuruyor ve onları genelleştiriyor. Gerçeklik duygusunu okuyucuya yansıtıyor” şeklinde konuştu.

 

Panelin son konuşmasını yapan Prof. Dr. Yakup Çelik, Sait Faik’in hikâyelerindeki gerçekliğe vurgu yaptı ve hikâyelerden bazı bölümleri ezberden okudu. Çelik, “Sait Faik, kendisinden sonra gelen hikâyeciler için çok güzel bir örnektir” dedi.  

Panelin sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç ve Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk katılımcılara teşekkür ederek kendilerine çiçek takdim etti.