Hattat Kalemini Asla Bırakmamalı

Olaylar karşısında yapıcı davranır
Hattat Hasan Çelebi’nin yetiştirdiği isimlerden olan Ebru Sanatçısı Belgin Dişçi Bolu, “Hasan Çelebi’yi anlatmak hem çok zor hem de çok kolay. Çok zor; kendisinden bahsedilmesinden ve ön plana çıkarılmasından hiç hoşlanmaz. Çok kolay; ulaşılabilir, mütevazı, sade, sıcak ve hiç engeli olmayan özel bir insan. Hocamız her olay karşısında yapıcı ve uyumlu davranışlar sergilerdi” dedi.

 

Ders postalarını büyük şevkle beklerdik
Hattat Ferhat Kurlu ise, “Üniversite’de öğrenci olduğum yıllar hocamdan bir müddet posta yoluyla ders aldım. Bir ilmi öğretmek hakikatten büyük sabır ister. Hocamızdan hattı öğretmeyi de öğrendik. Askere gittiğim zaman nişanlımdan gelecek postayı hocamdan gelecek ders postası kadar şevkle beklemiyordum” diye konuştu.

 

Müthiş bir hafızası var
Hasan Çelebi’den icazet alan Hattat Dr. Hilal Kazan, “Hocamız müthiş bir hafızaya sahip. Hocamdaki hafızanın biz kaçta kaçına sahibiz onu ben hiç tahayyül bile edemiyorum. Hocamız hangi seneye dair bir anlatım yapsa, siz o zamanın içine giriyorsunuz ve o kişilerin konuşmasına şahit oluyorsunuz. İslam ahlakını ve Peygamber sünnetini yerine getirme gayretinden hiç şaşmayan bir insan. Öğün yemeğini abdestsiz olarak yemediğini öğrendim. Hocamızın çalışmalarına abdestsiz bir hareke bile koymadığını da biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sanatkâr ahlakının en canlı örneği
Prof. Dr. İlyas Çelebi ise Hasan Çelebi’nin hayatını anlattı. Çelebi, “Muhterem Hasan Çelebi 1937’de Erzurum Oltu’nun İnci Köyü’nde dünya’ya geldi. İstanbul’a gelip Kıraat okuyor, bu Cenab-ı Hakk’ın bir lutfu. Sanatkârlığın bir insanda nasıl ahlak oluşturduğunun en canlı örneğini hocamızda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Hat sanatının büyük ustası
Düzenlenen Saygı Gecesi’nin onur konuğu Hasan Çelebi gecenin sonunda bir konuşma gerçekleştirdi. Çelebi, “Türkiye’nin kadersizliği var. Sanatlar hep İstanbul’da hayat buluyor, sanatkârlar İstanbul’da yetişiyor ama kulağının dibinde Sakarya, İzmit ve Bursa gibi kentler içerisinde arasanız bir sanatkâr bulmak mümkün değil. Bir sanat gelişir ve sanatkârlar yetişir. Hattat olmak isteyen insan, eline kalemi aldığı zaman ölene kadar bırakmamalı. Yaptığı işlerden dolayı herkes hesaba çekileceği için, yaşadığımız İslam’a uygun sanatları seçerseniz, ahirette hiç olmazsa hesabınız hafif olur” diye konuştu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç ise hat sanatının büyük ustası Hasan Çelebi’yi Sakarya’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Hasan Çelebi ve konuşmacılara günün anısına hediye takdim etti.