Haksal'a Saygı Gecesi Düzenlendi

Düşünmeye gerek yok döneminde düşüncenin önemini anlatır
Daha sonra söz alan Zafer Acar ise, “Günümüzde, ne acıdır ki, dergiler kepenklerini indirmiş durumdalar. Dergilerin yaş ortalamaları 60’a dayanmıştır. Böyle bir ortamda Ali Haydar Haksal, gençlere çok önem verir. Yanına gitmek için arayıp haber vermenize gerek yoktur. Vaktinin çoğunu dergide, kitapların arasında geçirir ve orada gençlerle ilgilenir, onlarla hasbihal eder. Onlara kitaplar hediye eder, düşüncenin gücünü anlatır. Doğru kişilerle tanıştırır. Ali Haydar Haksal derginin okul olmasını sağlamıştır. Burada bizimle hocamızı anlatan Yunus Emre ve Aykut Nasip gibi genç kardeşlerimiz var. Hocamızın eseridir bu ve gerçekten övünülecek bir şeydir. Gençler az okuyor ve neredeyse hiç yazmıyor. Böyle bir ortamda yazan gençler bizim için kârdır. Ali Haydar Haksal, yazan gençleri bizlere kazandırmıştır. Haksal hocamızla beraber olduğunuz zaman, bir Cahit Zarifoğlu ile, bir Rasim Özdenören ile, bir Necip Fazıl Kısakürek ile, daha eskilere gidersek Abdulhak Hamit Tarhan ile beraber olmak gibidir” dedi. 

Anahtar ustaların elindedir
Ali Haydar Haksal hocamızla tanışmadan önce, hikâyecilikte, bir kapının önünde kapıyı açmaya çalışan ve bunda çok zorlanan bir yolcu gibiydim diyerek konuşmasına başlayan genç hikâyeci Yunus Emre Özsaray, “Anahtar ustaların elindedir. Kapıyı nasıl açacağımızı onlar gösterir. Haksal hocamla ilk tanıştığımda bana bir poşet dolusu dergi verdi ve çıkarken de yazdığım öyküde fazla kelimelerin hepsini öyküden çıkarmamı öğütledi. Bu benim çıkış noktam olmuştu. Ali Haydar Haksal ile tanıştıktan sonra belli bir gelenekle de tanışmış olduk. Gençlere iyimser bakış Haksal hocamızla anlam kazanıyor” dedi.

Bilgi kitaptan alınmaz, bilgi insandan alınır
Programın moderatörlüğünü yapan Osman Bayraktar, “Bilgi kitaptan alınmaz. Bilgi insandan alınır. Eğer öyle olmasaydı herkesin evinde çok sayıda kitaplar, dergiler var. Herkesin bilgisi inanılmaz boyutlara ulaşabilirdi. Günümüz dünyasında internet denilen araçla her şeye tüm bilgiye ulaşma fırsatımız olmuş oluyor. Fakat bu doğru bilgiyi bize kazandırmada yeterli olmuyor. Veriler asıl bilgiye dönüşmüyor. Ali Haydar Haksal, doğru bilgiye ulaşmamızda bize vesile olmuştur” diye konuştu.

Onun külliyatı bambaşka bir külliyat
Ali Haydar Haksal’ı son olarak genç yazar Aykut Nasip Kelebek anlattı. Kelebek, “Sakarya türküsünün duyarlılığı ile yetişmiş bir neslin sanatkârı Ali Haydar Haksal’ı anlatmak bana çok büyük bir onur veriyor. Ali Haydar Haksal dediğimizde karşımızda büyük bir külliyat buluyoruz. Bu külliyatın içinde hem onu aşkın öykü kitabı var, romanlar, denemeler, şiirler var. Ali Haydar Haksal’ın külliyatı bambaşka bir külliyattır” dedi.

 

Batı medeniyeti ile hesaplaşma sorumluluğumuz var
Gecenin sonunda sahneye çıkıp teşekkür konuşması yapan Ali Haydar Haksal, kendisini anlatan dostlarına ve programı düzenleyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Hayatını ve yaşadıklarını özetlediği konuşmasında Ali Haydar Haksal, “Böyle bir etkinlik düzenledikleri için belediyemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun.  İlim, sanat, kültür etkinliklerinin teşvik edilmesi bizi gelecek için umutlandırıyor. Böylesi bir tablo ile karşılaşmak, insanı kendine getirmeyi gerekli kılıyor düşüncesindeyim. Kültür mirasını, edebiyat mirasını biz Cahit Zarifoğlu’ndan almıştık. Şimdi burada beni anlatan dostlarım, genç kardeşlerim benden sonra bu mirası devralacaklar, bu kutlu ve güzel görevi sürdürecekler. Allah’a ne kadar şükretsem azdır. Dergiler bir tek kişi ile çıkmaz. Ekip gerektirir, inanç ve azim gerektirir. Bu kardeşlerimizle inşallah gelecek daha güzel olacaktır. Batının eski geleneklerini anlaşılır bir dille anlatma güzelliği bizde çok azdır. Bizim tarihimizi anlaşılır bir dille, hikayeci bir dille anlatma azmimiz devam ediyor. Mehmet Akif’in arzu edip de yazamadıklarını biz yazmak istiyoruz. Bu bizim için bir ufuk olmadı değil. 4 halifeyi, Alparslan’ı, Selahaddin Eyyübi’yi destanlaştırmak istiyoruz. Günümüzde, batının gerisinde kaldığımıza inanan çok sayıda dostlarımız var. Oysa batı medeniyetinin arka planını incelediğiniz zaman bizim medeniyetimiz ortaya çıkmaktadır. Batı medeniyeti ile hesaplaşma sorumluluğumuzun olduğunu düşünüyorum. Önümüzde üstad Necip Fazıl’ın, Sezai Karakoç’un açmış olduğu, açılmış bir yol var. Bu yolu daha da genişleterek, sürdürerek gitme sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk gelecek kuşaklar için hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.

Programın sonunda Ali Haydar Haksal ve konuşmacılara, Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan ile birlikte, üzerinde Sakarya motiflerinin yer aldığı çini tabaklar hediye eden Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, “Biz de hocamıza, hocamızı güzel sözlerle anlatan konuşmacılara çok teşekkür ediyoruz. Sakarya’mıza geldiler, şeref verdiler. Kendilerine Allah’tan hayırlı, bereketli, uzun bir ömür diliyorum” dedi. Saygı gecesi sonunda Ali Haydar Haksal kitaplarını imzaladı ve gençlerle sohbet etti.