Büyükşehir Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi eğitmenlerinden sedef ustası Hüsamettin Yivlik, kültür sanat dostlarına tavsiyelerde bulunarak, “Geleneksel sanatlarla uğraşmak insanı hoşgörüye davet eder. Sanat insanın kötü düşünmesini ve stres içine girmesine engel olur” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezinde çalışmalar devam ediyor. Hat, Ebru, Tezhip, Çamur Şekillendirme, Minyatür, Cilt ve Kaligrafi gibi branşların yer aldığı merkezde eğitimler usta sanatkârlar öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Sanat hayatında 40 yılını dolduran, yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye imza atan sedef sanatı ustası Hüsamettin Yivlik, devam eden eğitim çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalışmalar Akademik Düzeyde
Büyükşehir Belediyesinin sanata ve sanatçıya verdiği destekleri takdir ettiğini ifade eden Hüsamettin Yivlik, “Kültür ve sanatın ilk geliştiği şehir İstanbul oldu. Birkaç Anadolu şehrinde de bir takım çalışmalar gerçekleşti. Fakat Sakarya geleneksel sanatlar konusunda yapmış olduğu girişimle dikkatleri üzerine topladı. Diğer şehirler atölye tarzı alaylı hocalarla müteşekkilken, Sakarya akademik düzeyde çalışmalar yürütüyor. Beni de davet ettiler. Burada öğrencilerle birlikte çok güzel çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Günümüzde İmkânlar Çok İyi
Eski dönemler ile kıyaslandığında sanat kollarının gelişiminde ciddi bir fark görüldüğünü belirten Yivlik, “Kültür ve sanat siyasi iktidarların geliştirmesiyle destek bulan ve ilerleyen bir koldur. Ben 40 küsur senedir sanatla meşgulüm. Günümüzde tarihe ve kültür sanata önem veren siyasi yöneticiler ve iktidarlar sanat kollarını geliştirdiler. Şimdi hocası bol, öğrencisi bol bir ortam var. Ekip çok kısa zamanda kuruluyor ve yine kısa zamanda tasarımlar ortaya çıkmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Herkes Sanatla Uğraşmalı
Yivli, “Yıl içi ve yılsonu ödevleri için bize teknik okullardan talebeler geliyor. Ben onlara sanatı bilhassa tavsiye ediyorum. Benden alacağınız bilgiler ileride iş hayatına atıldığınızda kulağınızda küpe olsun diyorum. Günde yarım saat ya da bir saat herhangi bir sanat koluyla uğraşın. Hastane ya da ilaca para vermezsiniz diyorum. Sanat insanın kötü düşünmesini ve stres içine girmesini engeller. Ayrıca geleneksel sanatlarımızın bir yapıcı tarafı da insanı hoşgörüye davet etmesidir. Günün stresini hoşgörüyle topraklama yapıyorsunuz. Vücut dinlenmiş hale geliyor. Ertesi gün taptaze bir başlangıç yapmış oluyorsunuz” diye konuştu.