Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından AKM'de panel düzenle

Sakarya’nın yeşilini koruyoruz

AKM Tiyatro Salonu’nu dolduran öğrencilere ve katılımcılara bir selamlama konuşması yapan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Yusuf Çelebi, bütün dünya ülkelerinin öncelikli sorununun çevre kirliliği olduğunu belirterek, “Artan nüfus ve kentleşme ile çevre kirliliği sorunu ortaya çıkmıştır. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak, katı atık sahaları ve geri dönüşüm alanları ile daha temiz bir Sakarya için çalışıyoruz” dedi. Sakarya’nın yeşiliyle doğasıyla benzersiz bir şehir olduğunu dile getiren Çelebi, “Sakarya’nın doğasını ve yeşilini koruması gerekiyor. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak Katı Atık Depolama Tesisleri, Bitkisel Atık Yağlar Dönüşüm Merkezi ile geri dönüşüme öncelik veriyoruz. Aynı zamanda şehrimize, Kent Park ve Orman Park’ın yanı sıra Sakarya Nehri Rekreasyon Projesi ile yeşil alanlar kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Çevremizin değerini bilelim

‘Çevre ve İnsan’ konulu panelde konuşan TEMA Vakfı İl Temsilcisi ve Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu ise sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında, artan nüfus hareketleri ve doğal kaynakların kullanımına yönelik açıklamalarda bulundu. “Geleceğimizin var olması için çevremizi koruyalım” diyen Gümrükçüoğlu, “Yaşamımızı sürdürebilmek için doğal kaynaklarımızın önemini bilmeliyiz. 1970’li yıllardan itibaren dünya büyük bir çevre kirliliğine maruz kalıyor. Ülkemiz doğal kaynakları açısında eşsiz bir ülke. Önümüzdeki yıllarda artık su kaynakları üzerine savaş senaryoları çiziliyor. Su kaynaklarımızı korumalıyız” dedi. Sanayileşme ile birlikte hava kirliliğinin arttığını ifade eden Gümrükçüoğlu, “Çarpık kentleşme ve yanlış sanayileşme ile birlikte temiz havamız kirleniyor. Bunun için yöneticilerimize büyük görevler düşüyor. Aynı zamanda toprak kirliliği de en önemli sorunlarımızdan. Türkiye’de kişi başına düşen tarım alanı 1950 yılından bugüne % 65 azalmıştır. Toprağımızın verimini ve güzelliğini koruması için daha çok gübre ve zirai araçla beslenmesi gerekmektedir” dedi.