‘Geleceğin Sakarya'sını İnşa Ediyoruz

Amacımız çevresel değerlerin korunması
Sürdürülebilir Şehir Sakarya protokolünde ilk konuşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu proje hakkında bilgi verdi. Çomoğlu, “Çevresel değerlerin korunmasının her zaman önceliğimiz olduğu bilinciyle, sosyal yaşam kalitesini arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürülebilir Şehir protokolü kapsam ve standartları bakımından ülkemizde ilktir. Üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak Gold Standart Vakfı ile yenilenebilir enerji kaynakları, atık yönetimi, biyogaz, orman yönetimi, kentsel dönüşüm, ulaşım ve şehir aydınlatma sistemleri gibi enerji verimliliğinin etkin olarak kullanılacağı projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir Şehir projesinin hayata geçmesinde bize en büyük desteği veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na çalışma arkadaşlarım ve kendim adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Teşvik ve yaygınlaştırma
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Çomoğlu’ndan sonra söz alan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, projenin Sakarya’da ilk olduğunu ifade etti. Kösemusul, “Sakarya’da daha önce iklim değişikliği ile ilgili hiçbir proje gerçekleştirilememiştir. Proje, Sakarya için bir ilk olma niteliği taşımaktadır. Türkiye için birçok projenin hayata geçirileceği yıl olarak hedeflenen 2023, Sakarya Taslak İklim Değişikliği Eylem Planı için sonuç yılı olarak düşünülebilir. Çalışma kapsamında kamu binalarında enerji uygulamalarının teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda ana hedef olarak belirlenmesi hedeflenmiştir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


 

Türkiye’ye örnek proje
Gold Standard Vakfı’nın proje kapsamında gerçekleştireceği uygulamalar hakkında bilgi veren Gold Standart Vakfı CEO’su Adrian Rimmer, “Program birbiri ile ilişkili projelerle eş zamanlı olarak çalışıyor. Amacımız Sakarya genelinde düşük karbon salınımı ve sürdürülebilir kalkınma. Bu iş birliği Türkiye’de geliştirilecek emisyon ve sürdürülebilirlik projelerine örnek olacaktır. Öncelikli eylem planımızda sera gazı salınım envanterinin hazırlanması ve böylelikle dünya genelinde Sakarya’nın sürdürülebilir bir şehir haline gelmesini sağlamak yer alıyor” diye konuştu.

 

Bu topraklar, bu güzellikler bize emanettir
Protokol imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, göreve geldikleri andan itibaren çevreye verdikleri önemin altını çizerek, “Çevre konusundaki hassasiyetimizden hiçbir şekilde ödün vermedik. Bugün Sakarya, çevresel güzellikleri ve doğal zenginliğiyle parmakla gösterilen bir kent haline geldiyse, bu bizim çevre konusunda gösterdiğimiz hassasiyetin ve uyguladığımız çevreci politikalar neticesindedir. Çünkü bizler, “Bu topraklar, bu güzellikler bize emanettir” anlayışından hiçbir zaman vazgeçmedik. Gelecek nesillere, çocuklarımıza güzel bir Sakarya miras bırakma niyetimizi her zaman koruduk. Bundan sonraki süreçte de, aynı hassasiyeti sürdürerek yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Geleceğin Sakarya’sını inşa ediyoruz
Gold Standart Vakfı ile imzalanan protokolle gerçekleştirilecek uygulamalardan bahseden Başkan Zeki Toçoğlu, “Dünyanın en önemli çevre örgütlerinin kuruculuğunu üstlendiği Gold Standard Vakfı ile imzalayacağımız protokolle bir anlamda Sakarya’nın çevresel olarak geleceğini garanti altına almış bulunuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda Türkiye’de bir ilke imza atarak bünyesinde Hidroelektrik Santrali kuran Belediyemiz bu protokolle bir ilki daha başlatıyor. Bu süreçte işbirliği ile önemli bir projeyi yürüteceğimiz Gold Standard Vakfı’nın temsilcilerine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Sakarya’nın örneklik sergileyeceği bu ve benzeri projelerin ülkemizin dört bir yanında uygulanmasını diliyorum. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak, belediye binamızda bulunan aydınlatma sistemlerini LED’e dönüştürerek ilk adımı atmış olacağız. Böylelikle, daha önce yürüttüğümüz ve bölgesel olarak hizmet veren Katı Atık, Tıbbi Atık Tesisleri, Elektronik Atık ve Pil Toplama projeleri ile çevreye yaptığımız yatırımlarımıza devam etmiş olacağız. Sakarya’nın doğal güzelliklerini ön plana çıkardığımız rekreasyon projelerinin sayılarını arttıracak, çevre alanında ödüllü hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Yaptığımız çalışmalarla, geleceğin Sakarya’sının, çocuklarımıza miras bırakacağımız bu kentin de daha yaşanabilir bir kent olacağına dair inancımızı koruyoruz. Hayata geçirilecek projenin şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Protokol imzalandı
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Gold Standart Vakfı CEO’su Adrian Rimmer, “Sürdürülebilir Şehir Sakarya” protokolünü imzaladı.