Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirilen Elektronik Atıkları Evinizden Alalım

Çevreye büyük zararı var
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan konu hakkında yapılan açıklamada, vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Elektronik atıkların doğa ve insan sağlığına verdiği zararların önlenmesinin yanı sıra içeriğindeki değerli metallerin geri kazanımıyla ekonomiye katkı sağlanması dünyada da yeni gelişmekte olan bir kavram olmakla birlikte Büyükşehir Belediyemiz, yine ilk ve örnek bir çalışmayla bu tarz atıkların öncelikle tüm kurumlardan ayrı toplanması, sonrasında da Büyükşehir Belediyemiz araçlarıyla bu tarz atıklar için belirlenen konteynıra taşınması ve son olarak da lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine yönelik çalışmalar yapmaya başlamış olup, sınırlar dâhilindeki tüm kişi ve kurumların bu çalışmaya katılmak yoluyla destek vermesini beklemektedir”.

Geri dönüşümü sağlanıyor
“Konuyla ilgili olarak Sakarya Üniversitesi ve Fatih Endüstri Meslek Lisesi’yle protokol imzalanmış olup, bu protokol çerçevesinde her iki kurumun da ellerinde biriken elektronik atıklar belli aralıklarla kurumumuz aracılığıyla aldırılmaya devam edilmektedir. Önümüzdeki dönemde her iki kurumun öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları yapılacak olup, tesis ziyareti planlanmaktadır. Proje başladığı günden itibaren vatandaşlarımız konuyla çok yoğun şekilde ilgilenmiş olup, Büyükşehir Belediyemize ulaşmışlardır. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyemiz ekipleri tarafından 20 haneden elektronik atıklar vatandaşlarımızın konutlarına kadar gidilerek alınmış; Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından elektronik atıkları toplama ve geri dönüşümü hususunda uygun bulunan EXITCOM firmasına gönderilmiştir”.

 

Haber verin evinizden alalım
“E-atıkların oluşması durumunda daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda bu tarz atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerekmektedir. Ellerinde elektronik atığı olan kişiler Büyükşehir Belediyemizi aramaları durumunda ekiplerimiz verilen adrese giderek elektronik atıkları alacaklar ve toplanan tüm atıklar bu iş için ayrılmış konteynırda muhafaza edilecek, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir. Avrupa ülkelerinde taşıma için ücret alınırken, Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızdan bu projenin başlangıç aşamasında taşıma için hiçbir ücret talep edilmeyecek, televizyon, cd, bilgisayar, elektrikli kablo ve dokümanları, buzdolabı, cep telefonu vb parçalar vatandaşlarımızın konutlarından alınacaktır. Büyükşehir Belediyemizce bugüne kadar 5839 Kg. elektronik atık hanelerden ve kurumlardan toplanmıştır”. 

Bu numaraları arayabilirsiniz
“İlgili kişi veya kurumlar alınmasını talep ettikleri elektronik atıklar ve konuyla ilgili soruları için 0264 273 41 52 (12 Hat) (dahili 155 - 156) nolu telefonlardan Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü ile bağlantıya geçebilecekleri gibi ALO 153 Çözüm Masası’nı arayarak elektronik atıklarını hanelerden alınmasını isteyebileceklerdir. Ayrıca Dörtyol’da bulunan ve 24 saat hizmet veren çevre denetim birimimize de 291 22 32 nolu telefonlardan ulaşarak her türlü çevre istek ve şikayetlerini iletebileceklerdir. Türkiye’de örnek ve bir ilk olan bu çalışmaya tüm vatandaşlarımızın katılmasını bekliyoruz”.