Elektronik Atıkları Atmayın

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, elektronik atıkları toplamaya devam ediyor. Alınan bilgiye göre bugüne kadar 26.945 kilogram elektronik atığın hanelerden ve kurumlardan toplanarak geri kazanıma gönderildiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan elektronik atıklarla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve bunun gibi insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, kontrolsüzce doğaya bırakıldıklarında veya yakıldıklarında çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadırlar.”  

e-atığı olanlar ne yapmalı
“e-atıkların oluşması durumunda daha yaşanabilir ve sürdürülebilir çevre ilkeleri doğrultusunda bu tarz atıkların evsel çöplerden ayrı toplanması gerekmektedir. Ellerinde elektronik atığı olan kişiler Büyükşehir Belediyemizin 153 Çözüm Masası’nı veya 273 41 52 (10 Hat) aramaları durumunda ekiplerimiz verilen adrese giderek elektronik atıkları alacaklar ve toplanan tüm atıklar bu iş için ayrılmış konteynırda muhafaza edilecek, daha sonra da geri dönüşüm tesislerine gönderilecektir. Avrupa ülkelerinde taşıma için ücret alınırken Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımızdan bu projenin başlangıç aşamasında taşıma için hiçbir ücret talep edilmeyecek, televizyon, cd, bilgisayar, elektrikli kablo ve dokümanları, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonu vb parçalar vatandaşlarımızın konutlarından alınacaktır” 

26.945 kg toplandı
“Büyükşehir Belediyemiz denetim ekipleri tarafından şehir merkezinde elektronik atığı çıkması muhtemel iş yerlerine bilgilendirme amaçlı ziyaretler düzenlenmiştir. Yaklaşık 100 esnaf konuyla ilgili ziyaret edilerek, elektronik atıklarını gelişigüzel doğaya bırakmaması ve evsel çöplere atmaması hususunda bilgilendirilmiştir. Proje başladığı günden itibaren vatandaşlarımız konuyla çok yoğun şekilde ilgilenmiş olup, Büyükşehir Belediyemize ulaşmışlardır. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyemiz ekipleri tarafından yaklaşık 200 haneden elektronik atıklar vatandaşlarımızın konutlarına kadar gidilerek alınmış; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektronik atıkları toplama ve geri dönüşüm hususunda uygun bulunan EXITCOM firmasına gönderilmiştir. Büyükşehir Belediyemizce bugüne kadar 26.945 Kg. elektronik atık hanelerden ve kurumlardan toplanarak geri kazanıma gönderilmiştir” 

Haber verin, alalım
“İlgili kişi veya kurumlar alınmasını talep ettikleri elektronik atıklar ve konuyla ilgili soruları için 0264 273 41 52 (12 hat) (dahili 2130 - 2135) nolu telefonlardan Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma Ve Geliştirme Şube Müdürlüğü ile bağlantıya geçebilecekleri gibi ALO 153 Çözüm Masası’nı arayarak elektronik atıklarını hanelerden alınmasını isteyebileceklerdir. Ayrıca Dörtyol’da bulunan ve 24 saat hizmet veren çevre denetim birimimize de 291 2232 nolu telefonlardan ulaşarak her türlü çevre istek ve şikayetlerini iletebileceklerdir” 

Toplama merkezleri şunlar;
Elektronik atıklarınızı bırakabileceğiniz noktalar ise şöyle: Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahçesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Teknik Birimler (Yorgalar), Sakarya Kent Konseyi Binası Girişi, Adapazarı Belediyesi, Serdivan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Akyazı Belediyesi, Karaman, Camili, Korucuk Muhtarlıkları, SATSO Binası Önü.