Demokratikleşme İçin Sorunlarla Yüzleşmeliyiz

Sorunların kaynağı Fransız Devrimi
Yaşanan sorunların kaynağının Fransız Devrimi olduğunu söyleyen Elif Çakır, “Şöyle düşünelim; ‘Büyük bir ev vardı. Hz. Âdem ve Hz. Havva’dan bu yana büyük bir ev vardı, biz bir aile idik. Bir arada yaşıyorduk aynı evin içerisinde. Bu evin içerisinde odalar vardı ve kimse kimliklerine, dillerine, dinlerine bakmaksızın birlikte yaşıyorduk. Sonra bir felaket geldi başımıza, birilerinin canı sıkıldı ve yeni bir şey denemek istedi. O evi yıktılar ve yeniden başka bir ev, mahalle kurmak istediler. Ev yıkıldı ve herkes darmadağın oldu, herkes karşısındakinin kimliğine, kültürüne, ırkına bakmaya başladı. Geldiğimiz bu süreçte; birbirimize verdiğimiz zararları anlatmaya çalışıp yeniden o evi birleştirmeye çalışıyoruz. Modern ulus dediğimiz şey; her şeye karışma. Yapısında da bu var. Evinizdeki tavanın yüksekliğine de karışabilir, giyim şekline de karışabilir, eğitiminize de karışır” şeklinde konuştu.

Acılar üzerimizde derin izler bıraktı
Türkiye’de yaşanan en ağır travmalardan birinin azınlıklara davranma biçimi olduğuna da dikkat çeken Elif Çakır, “Türkiye’deki en ağır travma ise, Kürt halkını asimile eden onları tamamıyla yok sayan, aslında eskiden beri devlet yapısında bu vardı, bu yapı, dindarları da yok saydı, azınlıkları da yok saydı. Saymaya kalktığımız zaman yaşanmış ve yaşatılan o kadar çok acı var ki bunlar üzerimizde derin izler bıraktı” dedi.

 

Kürt Sorunu çözülmelidir
Elif Çakır konuşmasında ayrıca şunları kaydetti; “Türkiye geçmiş zamandan beri derin acılar yaşadı. Artık rahatlıkla araştırıp, okuyup görebiliyoruz. Baskılar, askeri darbeler, özellikle 90’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler, Ergenekon dediğimiz olay. Demokratikleşme süreci derken, öncelikle bu yaşanan olaylarla yüzleşmeli ve bu olaylardan kurtulmamız gerekiyor ki Türkiye tam demokrasi rayına oturabilsin. Kürt sorunu çözüme kavuşmadan Türkiye’nin demokrasi rayına oturması söz konusu değil. Doğu rahatlamadan sorularına cevap bulmadan batının rahat hareket etmesi söz konusu değil. Ülkemiz bir bütündür ve Türkiye yaşanan her sıkıntıyla yüzleşerek sorunlardan kurtulmalıdır”.

Kültür sanat dostlarını bekliyoruz
Konferansın sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Gazeteci Yazar Elif Çakır’a teşekkür ederek kendisine üzerinde Sakarya tasviri bulunan bir minyatür çalışması hediye etti. Aktürk, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri Kasım ayı programının tüm hızıyla sürdüğünün altını çizerek, kültür sanat dostlarını düzenlenen etkinliklere davet etti.