Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Şube Müdürü Recep Karamehmetoğlu, “Daha yaşanabilir bir çevre ve daha güzel Sakarya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi burada vatandaşlarımız ile birlikte hareket etmek de çok önemli. Hemşerilerimizin çevreye zararlı gördükleri durumlarla ilgili bizimle iletişime geçmeleri çok önemli. Hep söylediğimiz gibi ‘şehrimizi birlikte güzelleştiriyoruz” dedi.

Şube Müdürlüğünüzün görev tanımını yapabilir misiniz?
Çevremizin korunması ve geliştirilmesi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Özellikle hafriyat ve inşaat atıklarının çevre ve insan sağlığına olası olumsuz etkilerini gidermek adına çalışmalar yapıyoruz. Buralarda oluşan atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için uygun sahalar oluşturuyoruz. Tabi bunların yanında gürültü denetimleri de gerçekleştiriyoruz. Hava kirliliği konusunda da işyerlerini denetliyoruz. Bu konu başlıklarında cezai işlemler uyguluyoruz. Yani çevreyi ilgilendiren ne varsa Büyükşehir Belediyesi olarak oradayız. Aynı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çevrenin korunmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Müdürlüğümüzün rutin olarak veya şikayete binaen yaptığı katı atık, emisyon, deşarj, hafriyat, gürültü, madeni atık yağlar, bitkisel atık yağlar, koku, tehlikeli atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler ve görüntü kirliliğine sebep olan işletme veya bölgeleri denetliyoruz. Yani kirlilik kaynağının bulunarak önlem alınmasının sağlanması faaliyetlerinin tümü çalışmalarımızı kapsamaktadır. Ayrıca, sektörel olarak da hurdacılar, dökümcüler, lokal ve dernekler de çevresel açıdan denetliyoruz. ALO 153 Çözüm Masasından telefon ile, BİMER ve sitemizde bulunan cevre@sakarya.bel.tr adresimizden e-posta ile ve yazı işlerinden dilekçe ile gelen şikayetleri de ekiplerimiz denetliyorlar. Denetimlerimiz 24 saat esasına göre tüm Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yapılmaktadır.

2015 yılı sizin için nasıl geçti? Yani çok yoğun bir denetim hareketliliği yaşandı diyebilir miyiz?
2015 yılında 363’ü rutin olarak, 302’i şikayet üzerine ve 75’i vatandaşın talebi üzerine olmak üzere toplam 740 denetim yaparak tutanak altına aldık. Bunların yanında haftalık program çerçevesinde Büyükşehir Belediyemize bağlı tüm ilçelerde gün boyunca hafriyat ve inşaat yıkıntı atığı gibi katı atıkların dökülebileceği tüm alanlarda denetimlerimizi sürdürdük. Özellikle geceleri gerçekleştirdiğimiz denetimlerimizde gürültü kirliliğini önlemeye çalıştık.

Vatandaşların duyarlılığı müdürlüğünüzün çalışmaları açısından ne kadar önemli?
Bildiğiniz üzere bizim bir sloganımız var; ‘Şehrimizi Birlikte Güzelleştiriyoruz’ diyoruz. Tabi bunun yanında koruma kısmında da vatandaşlarımızla da birlikte çalışacağız. Vatandaşlarımızın duyarlılıkları ile birlikte daha da faydalı olacağımızı düşünüyorum. Bilindiği üzere il sınırlarımızın genişlemesi ile birlikte şehrimizin tamamına hizmet sunuyoruz. Bu durumda ilçelerimize de daha kaliteli hizmet sunabilmek için vatandaşlarımızın da çevre konusunda hassasiyetleri bizler için çok önemli.

Hava kirliliğini önlemek amacıyla ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Hava kirliliğine neden olan işyerlerini denetliyoruz. Kirlettiğini tespit ettiğimiz müesseselere cezai işlemler uyguluyoruz. Özellikle kirliliğin önüne geçebilmek adına kirliliğe neden olan faktörleri ortadan kaldıracak önlemleri müesseselerin almalarını sağlıyoruz. Bu konuya da çok önem veriyoruz. İnşallah hava kirliliğini önlemek amacıyla çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.

GPS - Uydu Bazlı Navigasyon Sistemi yoluyla hafriyat atıkları nasıl izleniyor?
Araç takip sistemi adı altında bir çalışma gerçekleştirdik. Kurduğumuz bu sistem ile tüm hafriyat araçlarını online olarak bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar aracılığıyla takip edebiliyoruz. Dolayısıyla izinsiz alanlara döküm yapan araçları anında tespit ederek gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz. Çevre konusunda her şey kontrolümüz altında. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Şehirlerdeki gürültü kirliliği konusunda çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Biraz bahsedebilir misiniz?
Gürültü kirliliği konusunda bilindiği üzere daha önce “Gürültüye Hassas Sakarya Projesi’ni geliştirmiştik. Çevre birimlerinde çalışan ilçe personelimizin de katıldığı eğitim çalışmalarıyla Sakarya’nın tamamında çalışanlarımızın daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağladık. Bu sayede hemşerilerimizden gelebilecek olası rahatsızlıkları da asgari seviyelere çekebilmeyi; vatandaş memnuniyetini arttırmayı hedefledik.  Gürültü Ölçüm Cihazı, Tripot ve Anonometre alımı gerçekleştirdik.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Daha yaşanabilir bir çevre ve daha güzel Sakarya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi burada vatandaşlarımız ile birlikte hareket etmek de çok önemli. Hemşerilerimizin çevreye zararlı gördükleri durumlarla ilgili bizimle iletişime geçmeleri çok önemli. Hep söylediğimiz gibi; şehrimizi birlikte güzelleştiriyoruz.