Çevreci Hizmetlerimiz Takdir Topluyor

Katı atıklar güvenle depolanıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin en çevreci tesislerinden birisi Katı Atık Depolama Tesisi. 2009 yılında faaliyete geçen Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, Sakarya’nın kuzeyinde ve merkeze 15 kilometre mesafesinde. Katı Atık Depolama Sahası, 3 bölümden meydana geliyor. 1. lot ilk aşama da kullanılıyor. Kapasitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki belediyelerin evsel katı atıklarını yaklaşık 11-12 yıl süreyle depolamaya elverişli. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin toplam depolama kapasitesi 2.895.770 metreküp.

 

Tıbbi atıklar sorun olmaktan çıktı
Günün teknolojik koşullarına uygun olarak yapılan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ise, Sakarya’nın tıbbi atık problemine çözüm üretiyor. Hastalık yapıcı mikroorganizmaları bünyesinde barındıran tıbbi atıklar, sterilizasyon sayesinde steril ediliyor. Bu sistem sayesinde mikroorganizmaların seviyesi yüzde 99,9 oranında azaltılması mümkün oluyor. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi; Tekeler Mah. Yılgın Yamaçları mevkiinde yer alan Katı Atık Düzenli Depolama sahasının içerisinde. 600 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 2.000 metrekare alanda inşa edilmiş olan bu tesis sayesinde, sadece Sakarya’daki tıbbi atıklar değil, çevre illerdeki tıbbi atıklar da sorun olmaktan çıkarılıyor.

 

Toplanan atık pil 40 bin kg
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan atık piller, bitkisel atık yağlar, atık motor yağları ve elektronik atıklar ise çevrenin temiz kalmasına büyük katkı sağlıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre 2005 - 2012 yılları arasında 40 bin kilogram atık pil toplanmış.

Atık yağlarda başarı devam ediyor
2004 - 2011 yılları arasında toplanan atık motor yağlarının miktarı ise 818 bin 868. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda, 2006 - 2012 yılları arasında yaklaşık 600.000 Kg bitkisel atık yağ toplanmış. Sakaryalılar hanelerinde biriktirdikleri bitkisel atık yağları (kızartmalık yağlar), ALO 153 Çözüm Masası’nı arayıp adreslerini bıraktıkları takdirde Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından ücretsiz olarak toplanıyor.

 

Büyükşehir elektronik atıklarda Marmara birincisi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi elektronik atıklarda Marmara 1’incisi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda yapılan açıklamada; “Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 29 bin kilogram atık elektrikli ve elektronik eşya toplanarak ve geri dönüşümü sağlanarak ülke ekonomisine katkı yapılmış, hem de bu tarz cihazlarda bulunan tehlikeli ve toksit maddelerin çevre ve insan sağlığına verebilecek zararlarının önüne geçilmiştir. Son olarak şunu belirtmek gerekir ki, toplama miktarları dikkate alındığında Sakarya Büyükşehir Belediyesi atık elektrikli ve elektronik atıkların toplanması ve geri dönüşümünde Marmara 1’incisi bir ildir. Bu birincilikte vatandaşlarımızın, ama özellikle çalışmaya başladığımız ilk günden itibaren her zaman yanımızda olan öğrencilerimizin çok büyük payı ve katkısı vardır” denildi.