Büyükşehir İlçelerin de Tıbbi Atıklarını Toplayacak

Çevre yönünden çok önemli
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ve Kaynarca Belediye Başkanı Vekili Faruk Özbay ile tıbbi atık toplama protokolü imzaladı. Protokol gereği,  Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında olan ilçelerin tibbi atıkları bundan böyle Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından toplanacak.  Büyükşehir Belediye Binası’nda imzalanan protokol töreninde; Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Oktar’da hazır bulundu.  Protokol ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Toçoğlu, tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığı açısından önemini belirterek, bundan sonra Büyükşehir sınırları dışında kalan belediyelerinde tıbbi atıklarının Büyükşehir Belediyesi ekiplerince toplanacağını söyledi. Başkan Toçoğlu “Hizmet alanımızda olan ilçelerin tıbbi atıklarını Büyükşehir Belediyesi olarak topluyoruz. Tehlikeli atık sınıfına giren tıbbi atıklar oldukça yüksek maliyetlerle bertaraf ediliyor. Sınırlarımızın dışında kalan ilçelerimizin tıbbi atıklarını bertaraf edebilecekleri tesisleri olmadığından dolayı bundan böyle bu ilçelerimizin tibbi atıklarını Büyükşehir Belediyesi olarak biz toplayacağız.  Çevre ve insan sağlığı açısından çok önemli olan tıbbi atıkları, tıbbi atık sterilize tesissimizde bertaraf edeceğiz” dedi.

Kalıcı çözümü hedefliyoruz
Tıbbi Atık Strelize Tesisi hakkında bilgi veren başkan Toçoğlu “ Tekeler Mahallesi Yamaçlar Mevki’nde 2 bin metrekarelik açık alan ve 600 metrekarelik kapalı alan üzerinde kurulan ve 5 ana üniteden oluşan tesisimizde günlük 2 ton tıbbi atık sterilize ediliyor. Tıbbi atıkların bertaraf edilmesinde çalışmalar oldukça titiz yürütülüyor.  Sakarya ve çevre illerden lisanlı araçlar tarafından toplanan tıbbi atıklar tesise alınmadan önce metal ve radyasyon detektörleri ile kontrol ediliyor. Daha sonra, tıbbi atıklar 3,8 bar basınç ve 143 santigrat sıcaklıkta sterilize ediliyor. Bu atıklar daha sonra parçalanacak, yüzde 70 oranında küçültülüyor.” dedi.