Büyükşehir Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü çalışmalarını değerlendiren Şube Müdürü Kemal Can Karslı, hedeflerinin 4 mevsim ayrı güzelliklere kapılarını aralayan bir Sakarya olduğunu ifade etti. Rengarenk çiçeklerle donatılan cadde ve arterlerin kış ayları çalışmaları kapsamında korumaya alındığını aktaran Karslı, mevsimsel geçişlere uygun ekim ve dikim çalışmalarının artarak sürdürüleceğini söyledi.

Park ve Bahçeler Şube müdürlüğünün faaliyetleri nelerdir?
Şehrin peyzaj alanlarının, yaşam alanlarının arttırılması bizim en önemli önceliklerimizdendir. Yeni yaşam alanlarını arttırmaya çalışıyoruz. Bir yandan yeni yaşam alanları oluştururken; diğer yandan yaptığımız çalışmaların bakım ve onarımlarını gerçekleştiriyoruz. Çocuk oyun alanları, şehir parkları ve yürüyüş alanlarını hayata geçiriyoruz. Diğer yandan kavşaklarda, refüjlerde estetik açıdan çalışmalarda gerçekleştiriyoruz. Şehrimizde bulunan yeşil alanları arttırmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu da bu konuya çok önem veriyor. Şehrimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2,7 metrekaredir. Bunu arttırmak için birçok yeni proje geliştiriyoruz.

Büyükşehir Yasası ile birlikte çalışma alanınız genişledi. İlçelerde neler yapıyorsunuz?
Büyükşehir yasası ile birlikte çalışma alanımız genişledi. Biz her ilçemize bir şeyler götürebilmenin gayreti içerisindeyiz. İletişim boşluğu yaşamadan gerekli çalışmaları ilçelerimizde de hayata geçiriyoruz. Çocuk oyun grupları, yeni yaşam alanlarını ilçelerimiz için de düşünüyoruz. Karasu’da hayata geçirilen sahil parkta örnek bir çalışma gerçekleştirdik. Şimdi Akyazı Karacasu Park bu anlamda güzel bir çalışma olacak. Bir yandan önemli dokunuşlar yaparken diğer yandan gönüllere de dokunuyoruz. İlçelerimizde de kavşak düzenleme çalışmalarımızda devam ediyor.

Kaç kişilik bir ekipten söz edebiliriz? Sahada neler yapıyorlar?
Toplum yararına çalışma programları ile 135 kişilik bir ekibimiz var. Bu anlamda çok önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. İş istihdamı konusunda da önemli bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Ekim, dikim, çapa ve temizlik işlerinde çalışan bir kadromuz var. Zaten bizim genelde işlerimiz bu tarz oluyor. Yani ekilen çiçeklerin daha sonraları temizlik çalışmaları da gerçekleştiriliyor. İnşallah bu proje ile daha fazla vatandaşımızın istihdamı konusunda adımlar atılacaktır. Toplumun hemen hemen her kesiminden çalışanlarımız var. Ancak roman vatandaşlarımız oldukça fazla. Açıkçası bu da bizi fazlasıyla memnun ediyor. Bu proje ile sosyal anlamda hayatın içine katılıyorlar. Emeklerinden dolayı kendilerine de teşekkür ediyorum.

Çiçeklendirme çalışmalarına ayrılan bütçeyi kayıp olarak gören bir kesim var. Bu konuda söyleyecekleriniz neler?
Duruma şöyle bakmak istiyorum. Bireylerin kendi yaşadıkları evleri olduğu gibi toplumsal alanların da ortak kullanıma açık evleri olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Sakarya toplumsal anlamda yaşadığımız evimizdir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın psikolojik olarak olumlu etkilenmeleri, daha huzurlu daha mutlu olmaları için şehrimize estetik anlamında makul dokunuşlar gerçekleştiriyoruz. Bu yaptığımız çalışmalar çok fazla sayılarda değil. Çiçeklerin açtığı, havuzların çalıştığı, bakımlı ağaçların bulunduğu bir şehir yaşayan bir şehir görüntüsü sunuyor.

Önümüzdeki yıl çiçek ekim konusunda hedefiniz ne?
İhtiyaca göre çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Gerek duyulduğu takdirde ekim ve dikimler yapıyoruz. Yani bir hedef olarak değil de ihtiyaçlara göre hareket ediyoruz. 2015 yılında nasıl bir çalışma izlediysek önümüzdeki yılda aynı şekilde ekim ve dikim çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tabi burada önemli bir konuda ekim ve dikimi yapılan çalışmaların korunması da aynı şekilde bizim için önemli.

Eskiden ekilen çiçeklere vatandaşlar tarafından zarar verilirdi. Bu algı kırıldı mı? Yoksa hala devam ediyor diyebilir miyiz?
Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılıkları bizleri memnun ediyor. Yani artık ekilen çiçeklere halkımız daha fazla özen gösteriyor. Çiçeğe olan ilgi ve koruma da arttı. Hamdolsun böyle bir sorun ile karşılaşmıyoruz. Biz her zaman ifade ediyoruz; Şehrimizi birlikte güzelleştiriyoruz. Bu da bunun bir parçasıdır.

Şehir estetiği konusunda neler kullanıyorsunuz?
Şehir estetiğinde çiçekler, yer örtücüler, podima, ağaç kabuğu, renkli podima, metal, krom gibi malzemeler kullanılıyoruz. Farklı farklı desenleri şehrimize estetik katacak şekilde oluşturuyoruz. Renklerin uyumu ile ayrı bir hava katıyoruz. Bu kullandığımız malzemeleri birbiriyle harmanlayarak ortaya önemli eserler çıkıyor.

Kış şartlarının yoğun bir şekilde yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Koruma amaçlı nasıl çalışmalar yapılıyor?
Ekim dikim çalışmalarını mevsim şartlarını dikkate alarak uyguluyoruz. Kış şartlarına dayanıklı bitkileri tercih ediyoruz. Bir işi yapmış olmak için değil, belli bir kalite de olmasına özen gösteriyoruz. Diktiğimiz ağaçları da korumaya alıyoruz. Ekiplerimiz gerektiği takdirde müdahaleler gerçekleştiriyor. İnşallah önümüzdeki süreçte de çalışmalarımıza dikkatli ve özenli bir şekilde devam edeceğiz.

‘Şehrimizi birlikte güzelleştiriyoruz’ isimli bir projeniz var. Önümüzdeki dönemlerde de bu proje devam edecek mi?
Çiçek dağıtımını önümüzdeki senelerde de gerçekleştireceğiz. Bu projemizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Vatandaşlarımız memnun olduklarını her fırsatta ifade ediyorlar. İnşallah önümüzde ki yıllarda da gerçekleştirerek hemşerilerimiz ile ortak payda da buluşacağız. Kent Park’ta da 150 çeşit lale ekim çalışması gerçekleştireceğiz. Orada lalelerin tüm çeşitleri bizi karşılayacak. Renklerin uyumlu ahengi ile estetik açısından önemli bir çalışma olacak. İnşallah böyle çalışmalar ile vatandaşlarımızın gönüllerine dokunmaya devam edeceğiz.