Bizim Toplumumuzda Irkçılık Yoktur

Veda Hutbesi evrenseldir
Müslümanların tüm sorunlara karşı ortak bir noktada buluşma arzusu hep vardı diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Recep Şentürk, “19. yy’a kadar Müslümanlar dünyayı kuşatan düşünceler üretiyorlardı. Fakat 20. yy’da emperyalizmin Müslümanları kuşatan onlara zarar veren bir biçimde genişlemeye başlamasından sonra Müslümanlar kendi dertlerinin peşine düşmek zorunda kaldılar ve dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan sorunlara karşı sessiz kaldılar. Kuran-ı Kerim’de ‘Ey insanlar!’ diye hitap ediliyor. Evrensel bir hitap şeklidir bu. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi evrenseldir. Bütün insanların hak ve hukuklarının korunması için gayret sarf edilmesi gerekmektedir. Fakat o mücadelenin gösterilemediği dönemde Amerika’da sıkıntılarla boğuşan ve gençliğinde kendini arayış çerçevesinde birçok hoş olmayan işlere bulaşıp hapse düşen Malcolm X, İslami kuralları bilmeden sadece ırkçılığı önemseyen bir şekliyle inandığı İslam dinini seçmiştir. Uzun bir süre hac vazifesini yerine getirene kadar gerçek İslamiyet’i tanımamıştır. Bu ilginç bir noktadır” diye konuştu.

Evrensel insan hakları için bize ışık tutan Malcolm X
Bir Müslüman hem kendi haklarını hem de tüm dünyadaki insanların haklarını savunmalıdır diyerek sözlerine devam eden Prof. Şentürk, “Batı’nın baskısı var ve kendi ülkemizin sorunları ile daha çok ilgilenelim bir mazeret değildir. Bu bir taraftan geleneğimizden korkmaktır. Diğer taraftan İslam’ın evrensel yaklaşımına terstir. İnsan hakları konusunda çalışanlar bunu ahlaki sorumluluk olarak görürlerken İslam ümmeti için bu hem ahlaki hem de dini bir sorumluluktur. Malcolm X tüm Müslümanların tarihte yaşadığı sorunları kendi hayatında yaşamıştır. Kendi sorunlarımızdan evrensel sorunlara karşı mücadele etmek ve bunların çözüm yollarını bulmak için uğraşma konusunda Malcolm X bizlere ışık tutacaktır.  Malcolm X önce siyah milliyetçiliği ile işe başlamıştır. Daha sonra sadece Müslümanların haklarını savunmak için çaba göstermiştir. Son aşamada ise evrensel insan hakları mücadelesi için uğraşmış ve bu yolda şehit düşmüştür” dedi.

 

İnsanlık için adalet
Dindarlar Kürtlerin acısını hissetmediler eleştirilerine Malcolm X’in hayatından kesitler sunarak cevap veren Prof. Dr. Recep Şentürk, “Resmi ideoloji ne olursa olsun dindar insanlar hem Kürtlerin hem Kürt olmayanların sorunları ile uğraşmalıdırlar. Onların haklarını hissetmekle ve savunmakla yükümlüdürler. Malcolm X’in bıraktığı mesaj budur. Kürt kardeşlerimiz de sadece Kürtlerin sorunları ile değil dünyadaki bütün insanların sorunları ile ilgilendikleri zaman onlar da Malcolm X’in mesajını tam anlamıyla anlamışlar demektir. Nerede ve kime karşı olursa olsun nerede ve kim tarafından olursa olsun ırk ve din ayrımı gözetmeden meşru yollarla bütün haksızlıklarla mücadele etmek gerekmektedir. Türkiye’de sadece Kürtler değil diğer tüm kardeşlerimizin de acılarını ve sorunlarını kalbimizde hissetmek zorundayız. Anadilde eğitim bir insan hakkıdır ve tüm tarih boyunca bu böyle olmuştur ve bunun bir zararı da görülmemiştir. Anadilde eğitimin veya anadilde savunma hakkının olmaması dindarların çıkardığı şeyler değildir. Hapishanelerin artması Türkiye’de ahlaki ve eğitim sistemimiz de bir problem var anlamına gelmektedir. Ekonomik olarak iyi durumda olabiliriz. Ekonomik kalkınmada iyi durumda olabiliriz. Ama bu tarz sorunlara kafa yormamız gerekmektedir” dedi.

İslam’ı anlayan bir insan asla ırkçı olamaz
Bizim toplumuzda ırkçılık yoktur. Irkçılığı görmek isterseniz Amerika’ya bakmanız gerekir diyerek konuşmasını sürdüren Recep Şentürk, “Ülkemizde insanlar aynı camide ibadet ediyor, birbirlerinin cenaze namazlarını kılıyor. Amerika’ya baktığımızda beyazların kilisesi ayrı siyahların kilisesi ayrıdır. İşte ırkçılık budur. Biz aynı safta yan yana durup omuz omuza namaz kılıyorsak, birbirimize dua ediyorsak, birbirimizin sıkıntılarını sorunlarını çözmek için uğraşıyorsak, hastalığında üzüntü duyup ağlıyorsak, biz ırkçı değiliz. Diğer taraftan baktığımızda münferit olaylar var. Bu Müslümanların arasına fitne olarak sokulmaya çalışılıyor. Bunu tüm topluma, tüm Müslümanlara mal etmememiz gerekmektedir. Eğer bu fitne istikametinde harekette, davranışta bulunan, propaganda yapan insanlar varsa bunlar İslam’ın mesajını anlamamış insanlardır. İslam’ın mesajını gerçek manada anlayan bir insan asla ırkçı olamaz. Irkçılık bizim dinimizin kesinlikle yasakladığı bir şeydir ve Malcolm X’in Müslüman olmasına sebep olan temel kural İslamiyet’te ırkçılığın yasaklanmış olmasıdır” diye konuştu. 
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, güzel mesajlar veren Prof. Dr. Recep Şentürk’e teşekkür etti ve kendisine plaket takdim etti. Daha sonra Recep Şentürk kitaplarını imzaladı ve gençlerle sohbet etti.