Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi’ne onur konuğu olarak katılan Semavi Eyice, “Şehrin içinde tarihi karakterde korunması gereken ne varsa bunların muhafaza edilmesi gerekiyor. Justinyanüs Köprüsü bugün Sanat Tarihi’nde tek Bizans Köprüsü olarak yer almış bir yapıttır. Tarihi eserlere gereken değer verilmeli ve bu yapılar korunmalıdır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart Kültür Sanat etkinlikleri, Sanat Tarihinin usta ismi Semavi Eyice’nin onur konuğu olarak katıldığı Ustalara Saygı Gecesi ile devam etti. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Haşim Şahin’in yaptığı, konuşmacı olarak ise Sanat Tarihi Yazarı Belkıs Kamut Aktürk ve Yazar Selim Efe Erdem’in katıldığı programda, Eyice’nin hayatı katılımcılar ile paylaşıldı.

Bizans ve Osmanlı Sanatı
Programın açılış konuşmasında söz alan Doç. Dr. Şahin, Semavi Eyice’nin yüce gönüllü bir insan olduğunun altını çizdi. Eyice’nin Bizans ve Osmanlı sanatına ilişkin çok değerli çalışmaları olduğunu da belirten Şahin, Semavi Eyice’nin medeniyetler beşiği İstanbul’u tüm yönleri ile en iyi bilen insanlardan biri olduğunu vurguladı. Şahin, “Değerli Hocamız her zaman bizlerin önünü açtı. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

Bir Şehrin Hafızası
Programın devamında konuşan Aktürk ise, “Semavi Eyice bir şehrin hafızasıdır, bahsettiğimiz şehir ise İstanbul’dur. Semavi Eyice bu şehrin tanıyanı, tanıtanı ve anlatanıdır. 1991 yılında emekli olmasına rağmen ders vermeye devam eden Eyice’nin disiplini ve işine olan saygısı ilk ifade edebileceğim özelliklerinin başında gelir. Semavi Eyice hocaların hocalarının hocasıdır. Sadece yazdıklarının başlıkları 116 sayfa tutuyor. İçinden deniz geçen İstanbul’un tarihi yazılacaksa onu en iyi yapacak kişi Semavi Eyice’dir” diye konuştu.

İstanbul’un Yaşayan Efsanesi
‘İstanbul’un Yaşayan Efsanesi’ adı altında Semavi Eyice ile söyleşi kitabı yayınlanan Yazar Erdem, “Semavi Eyice’den öğrenmemiz gereken hala çok şey var. Kitaplaştırmadığı birçok eseri olduğunu biliyoruz. 93 yaşında olan ve Türkiye’nin sayılı bizantologlarından biri olan Semavi Eyice sadece Türkiye’de değil başka ülkelerdeki belli başlı kütüphanelerde İstanbul üzerine ne kadar kitap yazılmışsa hepsini tanır ve bilir” ifadelerini kullandı.

Tarihi Yapılar Korunmalı
Programa onur konuğu olarak katılan Semavi Eyice, “Allah bana memleketimizi uzun süre anlatabilecek bir ömür verdi. Hayatım boyunca oldukça fazla hatıram oldu. Birçok şey gördüm, yaşadım. Korkunç bir savaşın içinde olan Almanya’da da 2 yıl kaldım. İnsanlığın ne hale geldiğini, nasıl bir vahşet içinde kaldığını canlı olarak yaşadım. Türkiye’de yalnız Bizans Kültürü değil, Osmanlı Kültürü de bilinmiyordu. Hala daha Osmanlı Sanatını tamamen bilmeyen birçok insan var. Eksikliğini hissettiğim için zamanında İstanbul Üniversitesi’nde Osmanlı Mimarisi dersi verdim.  Şehrin içinde tarihi karakterde korunması gereken ne varsa bunların muhafaza edilmesi gerekiyor. Justinyanüs Köprüsü bugün Sanat Tarihi’nde tek Bizans Köprüsü olarak yer almış bir yapıttır. Tarihi eserlere gereken değer verilmeli ve bu yapılar korunmalıdır” diye konuştu. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, Eyice’ye teşekkür ederek, günün anısına hediye takdim etti.