Atık Piliniz Şeker Olsun

Atık pilleri toplayan çocuklara oyun grupları ücretsiz
Atık pil toplama faaliyetlerinin 2005 yılından beri yürütüldüğünün altı çizilerek devam edilen açıklamada, “Atık pil toplama faaliyetlerinde sadece toplama kutuları kullanılmıştır. Proje kapsamında yerleştirilen makinelerin çok renkli olması, pilden ölçüm alması, kullanım ömrünü tamamlamamışsa pili otomatik olarak iade etmesi; cihazın müzikli olması; konuşması ve hediye kuponu vermesi atık pil toplamayı çocuklar için son derece cazip bir hale getirmiştir. Atık pil toplama bilincini arttırmak amacıyla geliştirilen projemizin hedef kitlesi olarak ilköğretim okulu öğrencileri seçilmiştir. Öğrenciler topladıkları puanlarla Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen dört ayrı tesiste bulunan oyun gruplarından ücretsiz istifade edebilmektedirler. Adapazarı Kültür Merkezi (AKM), Kent Park, Yenikent Park ve Orman Park’a gelen çocuklar sosyal alanlarda yaşıtlarıyla bir araya gelmektedirler. Kazandıkları puan kartları ile birlikte hediyelerini almak üzere gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası’na gelen çocuklar bir kamu kurumu ile belki de ilk iletişimlerini kurma imkânı bulmaktadırlar. Projemizin ilimize çevresel yönde en önemli katkısı, düzenli katı atık depolama sahamıza evsel çöplerle birlikte gelmesi muhtemel atık pil miktarındaki azalmalar olacaktır. Bunun yanı sıra atık pillerin kontrolsüz bir şekilde doğaya karışmasının da önüne geçilecektir” ifadelerine yer verildi.

 

Atık pil toplama miktarlarında rekora doğru
Sakarya Büyükşehir Belediyesi 2005 yılından beri Sakarya genelinde bulunan 1450 atık pil toplama noktasından 6 yılda yaklaşık 30 ton atık pilin insan ve çevre sağlığına zarar vermesini engelledi. Bu 30 tonun yaklaşık 15 tonu okullar arası düzenlenen atık pil toplama yarışmaları sonucu öğrenciler tarafından toplandı. Projeyle, ilköğretim çağındaki çocuklar, getirdikleri her bir atık pile karşılık topladıkları puanlarla hediyelerini bireysel olarak alıyor. Çocukların projeye büyük ilgi gösterdikleri ve makinelerin başında kuyruklar oluşturdukları gözlendi. Toplanan atık pil miktarında ciddi bir artış bekleniyor.

 

Puan kartlarına göre ödüllerin dağılımı ise şöyle:
(Ödüller Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası’ndan temin edilecek) 

- 150 puan: Top
- 200 puan: 1 Adet oyun grubu jetonu (Kent Park, Orman Park, Yenikent Park ve AKM)
- 250 puan: Oyuncak uçak ya da oyuncak bebek
- 300 puan: Kalem+Not Defteri
- 350 puan: Kumbara ya da zeka testi
- 400 puan: Rubic (sabır) küpü
- 450 puan: Suyun yolculuğu kitabı
- 500 puan: 3 adet oyun grubu jetonu (Kent Park, Orman Park, Yenikent Park ve AKM)
- 550 Puan: Çevre yolu oyunu
- 600 puan: Dört Mevsim Sakarya kitabı 

AKM, Yenikent Park, Orman Park ve Kent Park’ta bulunan jetonlu arabalar ve zıpzıp gibi oyun grupları için çocuklar puanlarıyla birlikte adı geçen parklara Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası’na gitmeden direk ulaşabilirler.