Anız yangınları toprak verimliğini düşürür

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Recep Karamehmetoğlu, anız yangınlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Anız yangınlarının zararına dikkat çeken Karamehmetoğlu, “Sakarya güçlü sanayisinin yanında tarımıyla da öne çıkmaktadır. Sakaryamızın önemli tarım ürünleri arasında yer alan mısırın hasat sonrasında yapılan anız yakma uygulamaları, çevreye ve ekonomiye ciddi zararlar vermektedir” diye konuştu.

Telafisi olmayan bir uygulama
Hasat sonrası yapılan anız yangınlarının tehlikeli bir uygulama olduğunu vurgulayan Karamehmetoğlu, “Hasat sonrası tarlaların bir sonraki ürün ekimine hazırlanması adına anız yakma uygulaması tercih ediliyor. Çevre için oldukça zararlı ve tehlikeli bir uygulama olmakla birlikte, yapılan bu uygulamayla meydana gelen zararları telafi etmek de mümkün olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Toprağın doğal yapısı bozulmakta
Anız yangınlarının çevreye verdiği zararlara tek tek değinen Karamehmetoğlu, “Anız yangınları ile toprak verimliliği azalır. Topraktaki canlılar ve yaşam ortamları yok edilir. Toprağın erezyona karşı dayanıklılığı azalır. Su tutma gücü kaybolur. Doğal yapısı bozulur ve havayı kirleterek insan yaşamına da ciddi zararlar verir. Anız yangınlarının zararlarının yanı sıra orman yangıları oluşmasında ve çıkardığı duman sebebi ile çeşitli trafik kazalarına ve hasat yapılmış diğer tarlalarının da yanmasına sebebiyet vermektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda daha hassas davranarak teknolojinin getirdiği yeniliklerle hem verimi arttırmak hem de çevreyi temiz tutmaları gerekmektedir” dedi.