Akçay Barajı yapım çalışmalarında yeni bir aşamaya geçtiklerini belirten Başkan Toçoğlu, “Akçay Deresi için açtığımız 291 metrelik tünelin tamamlanmasının hemen ardından üçüncü aşama olan baraj gövdesinde çalışmalara başladık. Akçay Barajı’mızın gövdesi hızlı bir şekilde yükseliyor. Alanda gövde için toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. Tamamlandığında baraj gövdemiz 65 metre yüksekliğe sahip olacak” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Akçay Barajı’nda devam eden çalışmaları yerinde inceledi. SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile birlikte baraj alanını ziyaret eden Başkan Toçoğlu, “ Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı kazandırıyoruz. Pamukova Eskiyayla bölgesinde inşa ettiğimiz Akçay Barajı ile şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alıyoruz. Bölgede çalışmalarımız 24 saat aralıksız devam ediyor. Akçay Deresi için açtığımız 291 metrelik tünelin tamamlanmasının hemen ardından üçüncü aşama olan baraj gövdesinde çalışmalara başladık. Tamamlandığında baraj gövdesi 65 metre yüksekliği sahip olacak” şeklinde konuştu.

65 Metrelik Gövde
Baraj gövdesinin yükselmeye başladığını belirten Başkan Toçoğlu, “Akçay Barajı’nda devam eden çalışmalar şuan üçüncü aşamada. Baraj gövdesinin bulunduğu alanda 291 kilometrelik tünel inşa ederek dereyi bu tünele yönlendirdik. Hemen akabinde üçüncü aşama olan gövdede dolgu işlemelerine başladık. Akçay Barajı’mızın gövdesi hızlı bir şekilde yükseliyor. Alanda gövde için toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. Tamamlandığında baraj gövdemiz 65 metre yüksekliğe sahip olacak. Ekiplerimiz alanda yoğun bir şekilde çalışıyor. İnşallah hızlı bir şekilde baraj gövdesindeki çalışmaları tamamlayarak barajımıza su toplamaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

İçmesuyuna 50 Yıllık Garanti
Akçay Barajı’nın tamamlandığında uzun yıllar Sapanca Gölü’ne alternatif kaynak sağlanacağını dile getiren Başkan Toçoğlu, “Projemizin tamamlanmasıyla birlikte barajımız 20 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak. Ayrıca 20 milyon metreküplük aktif bir hacimde olacak. Toplamda yılda yaklaşık 40 milyon metreküplük bir su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Böylelikle Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içmesuyundan tasarruf sağlayacağız. Çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayarak şehrimizin en az 50 yıllık içmesuyu geleceğini garanti altına alacağız” diye konuştu.

3 HES Geliyor
Başkan Toçoğlu, “Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattının çalışmaları da Arifiye ve Sapanca’da devam ediyor. Hattın 27 kilometrelik kısmı tamamlandı. Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı olacak olan Akçay Barajı aynı zamanda Sakarya’nın enerji üretim kapasitesini de arttıracak. Çalışmalarımız kapsamında isale hattı üzerine 3 adet hidroelektrik santrali inşa edeceğiz. Proje ile hem içmesuyu sağlarken hem de mevcut enerji üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız. Bu yönüyle Akçay Barajı Türkiye’de ilk olacak” dedi.