Ağaç diplerine atılan çöplerle ilgili açıklamalarda bulunan Recep Karamehmetoğlu, “Çevre kirliliğine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Ağaç dibine atılan çöpler çirkin bir görüntüye neden olurken, aynı zamanda ağaçları zayıflatıyor, köklerde çürümeye neden oluyor. Yerel yönetimler olarak kontrollerimizi sürdürürken; bu konuda vatandaşlarımızdan da hassasiyet bekliyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Recep Karamehmetoğlu, vatandaşlar tarafından ağaç kenarlarına ve toprağa atılan çöplerle ilgili uyarılarda bulundu. Toprak kirliliğinin zararlı sonuçların ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyleyen Karamehmetoğlu, “Ortak çevreyi paylaşan vatandaşlar olarak hepimizin yeşilimize, doğamıza, ağaçlarımıza ve çevremize sahip çıkmamız gerekiyor. Doğadan, yeşilden mahrum kalmış bir insan hayatı düşünülemez. Çevre kirliliğine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Toprağın verimi düşüyor
Özellikle şehir merkezindeki yeşil alanlarda, il genelindeki parklarda ve piknik alanlarında çöplerin ağaçlık alanlara ve toprağa atıldığının altını çizen Karamehmetoğlu, “Toprağa karışan yabancı maddeler toprağın kirlenmesine, dolayısıyla veriminin düşmesine neden oluyor. Bu ise bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Hem yetiştirilen bitkiler, ağaçlar hem de bu bitkilerle beslenen canlılar kirli topraktan zarar görüyorlar. Özellikle şehir merkezinde tarihi ağaçlar bulunuyor. Vatandaşlarımız tarafından bu ağaçların bulunduğu bölgelere bilinçsizce atılan çöpler ağaçları güçsüz kılıyor, hızlı bir şekilde yıpranmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Çevremize sahip çıkalım
Vatandaşlardan konu ile ilgili olarak hassasiyet beklediklerini belirten Karamehmetoğlu, “Şehrimizde hemen hemen her alanda çöp kutuları bulunuyor. Çöp toplama sorumluluğu ilçe belediyelerimizde. Onlarda bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları yürütüyor, işlemler yapıyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak çevremize sahip çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın çöplerini doğaya, şehir merkezinde bulunan yeşil alanlara, ağaç diplerine, etrafa atmaları sadece birlikte yaşadığımız ortak alanımızı değil, bitkilerimizi, toprağımızı, canlıları ve bizleri de olumsuz etkiliyor. Esnaflarımızdan da çöplerini çöp toplama saatlerine riayet ederek atmalarını talep ediyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız çöplerini çöp kutularına atmaları yönündedir. Bu şekilde toplanan çöpler ilgili ekipler tarafından bertaraf edilmekte ya da geri dönüştürülmektedir. Doğamıza, tarihimize, çevremize hep beraber sahip çıkalım” şeklinde konuştu.