2.200 Ton Tıbbi Atık Bertaraf Edildi

24 saat denetim
Çevresel risk ve tehlikelerin önüne geçme noktasında ciddi tedbirler aldıklarını ve bu konuda 24 saat denetim yaptıklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, “Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ne getiriliyor. Getirilen tıbbi atıklar, 3.1 bar, 1450C’de basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanıyor. Evsel çöğ niteliği kazanan tıbbi atılar, düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor” diye konuştu.

3 yılda 2 bin 200 ton
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde 3 yılda 2200 ton tıbbi atığın bertaraf edildiğini belirten Çomoğlu, “2012 yılında 170 adet sağlık kuruluşundan tıbbi atıklar toplanmıştır. Tıbbi atık tesisimizde 2012 yılında ise Bolu ve Düzce’den toplanan 548,784 kg tıbbi atık bertaraf edilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Modern taşıma yöntemi ilk kez Sakarya’da
Tıbbi atıklar, kovalarla sağlık kuruluşlarından toplanırken barkot sistemi uygulanıyor ve atıklar elektronik kantarda tartıldığı an ilgili hastane yetkilisi ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bilgileri aynı anda görebiliyor. Bu sistem sayesinde ilgili kişiler istediği bilgiye anında ulaşabilmekte ve en önemlisi taraflar arasında herhangi bir şüpheye mahal bırakılmıyor. Kova sistemi ile torba sisteminden vazgeçilerek özellikle delici ve kesici atıkların taşıma yapan kişilere zarar vermesi de bu çalışma ile ortadan kaldırılıyor.