2 Bin 500 Ton Atık Bertaraf Edildi

Eğitimlere devam edilecek
Tıbbi atık eğitim seminerlerinin de verildiğinin altı çizilerek devam edilen açıklamada, “Her yıl düzenli olarak yaptığımız tıbbi atık eğitim seminerleri ile ilimizde bulunan tüm hastanelere; tıbbi atığın toplanmasından taşınmasına, hastanelerde dikkat edilmesi gereken kurallara, tesisimizde atığı nasıl steril ettiğimize dair tüm bilgiler aktarılmaktadır. Önümüzdeki günlerde yönetmelik değişikliği kapsamında sağlık kuruluşlarının yapması gerekenler üzerine ayrıca bir bilgilendirme toplantısı yapılacaktır” denildi.

 

Çevre İllere de hizmet veriliyor
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Düzce ve Bolu Belediyeleri ile yapmış olduğu protokoller çerçevesinde bu illerin de tıbbi atıkları Büyükşehir Belediyesi tesislerinde bertaraf ediliyor. Büyükşehir Belediyesi tesisleri bu özelliği ile sadece Sakarya’ya değil, bölgesine de hizmet veren bir tesis konumunda. Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Yönetim Sistemi esnekliğinin altı çizilerek son verilen açıklamada, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Yönetim Sistemi, esnekliğiyle, hizmet verdiği üç ilin dışında da talep olması halinde çevre illeri de kapsayacak şekilde hizmet verebilecek kapasitede olmasıyla, ülkemizdeki en kapsamlı tıbbi atık bertaraf sistemi olarak gösterilmektedir” denildi.

 

Sakarya tıbbi atık konusunda da başarılı
Tıbbi atıkların toplanması ilgili Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Tıbbi atıklar, kovalarla sağlık kuruluşlarından toplanırken barkot sistemi uygulanmakta ve atıklar elektronik kantarda tartıldığı an ilgili hastane yetkilisi ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bilgileri aynı anda görebilmektedir. Bu sistem sayesinde ilgili kişiler istediği bilgiye anında ulaşabilmekte ve en önemlisi taraflar arasında herhangi bir şüpheye mahal bırakılmamaktadır. Kova sistemi ile torba sisteminden vazgeçilerek özellikle delici ve kesici atıkların taşıma yapan kişilere zarar vermesi de engellenmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

Sağlık kuruluşlarının tümünden çıkan tıbbi atıklar, uygun bertaraf edilmediğinde veya gelişi güzel bir şekilde gömülüp, evsel çöplerle karıştırıldığında insan ve çevre sağlığı için ciddi ve gözle görülemeyen tehditler ortaya çıkarıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, “Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ne getiriliyor. Getirilen tıbbi atıklar, 3.1 bar, 1450C’de basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanıyor. Evsel çöp niteliği kazanan tıbbi atılar, düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak 24 saat denetim yapıyoruz. Ayrıca, tesisin açıldığından bu yana 2.407.620 kilogram atığın toplanmış olup, bu atıkların bertarafı sağlanmıştır” diye konuştu.