Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat etkinlikleri devam ediyor. Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Mevlevihaneler bulundukları yerlerde ciddi bir kültür ocağıdır. Orada mesneviler okunur, kemale erilir, ticari hayata sosyal hayata katkı sağlanır.” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri devam ediyor. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin konuşmacı olarak yer aldığı ‘Mevlevilik ve Şehir’ isimli konferans gerçekleştirildi. Programa çok sayıda sanatseverin yanı sıra SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı , Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan katıldı.

Mevlana Celalettin Rumi
‘Mevlevilik ve Şehir’ konusu hakkına bilgiler veren Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinde çok güzel bir beyit var. Diyor ki; ‘Hüner bir şehir bünyad etmektir. Reaya kalbini abad etmektir’. Yani bu dünya da hüner sultanlık ve devlet adamlığı değil hüner bir şehir inşa etmek ve şehrin halkının da kalbinin abat etmesidir. Şehri yaptınız, çok güzel binalarınız var fakat insanlarınız mutsuz ise o şehir şehir değildir. Bizim şehrimizi oluşturan temel etmen ilk olarak insanların huzurlu ve mutlu olmasıdır. Bu çerçeve de bize mutlu olmayı öğreten rehberlerden daha doğrusu şehir perspektifimizi inşa edenlerden bir tanesi de Mevlana Celalettin Rumi’dir” diye belirtti.

Mevlana bir gezgindi
Kemikli, “ ‘Mevlana kimdir?’ sorusuna ben Mevlana bir gezgindi diyorum. Daha çocuk yaşlarda babasıyla birlikte bir yolculuğa çıkmış ve bu yolculuk onun adeta bir manevi miracında kemale ulaşma yolculuğunda önemli bir işaret olmuş. Yola çıktıklarında kaldıkları şehirler İslam ilim tarihi açısından önemli şehirler. Mevlana’yı anlamanın yollarından birisi Feridüttün Attar durağında durmaktan geçiyor. Gezmek ve yola çıkmak sadece gitmek değildir. Uğradığınız duraklarda alacağınız pek çok şey var alacağınız şeylerden birisi de Âlimler, Salihler ve Sadıklar ile buluşabilmektir. Mevlevihaneler bulundukları yerlerde ciddi bir kültür ocağıdır. Orada mesneviler okunur, kemale erilir, ticari hayata sosyal hayata katkı sağlanır” dedi.