Çözüm Masası – Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Çözüm Masası

 

 

"Kültür ve Doğanın Tüm Renkeriyle Sakarya" kitapçığı için tıklayınız

Sakarya’yı; tarih, kültür ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin kesişim noktasındaki şehir olarak tanımlayabiliriz. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve asırlar boyu doğu ile batıyı birbirine bağlayan şehir, bir geçiş noktası olmuştur.

Sakarya tarih boyunca Hititler, Lidyalılar, Bithinya Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı kültürlere ev sahipliği yaptı. 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla bir ilçe halini alan Sakarya, 1954’te il oldu. 2000 yılında Büyükşehir statüsü kazanan Sakarya’nın nüfusu bugün 1 milyona yaklaşıyor. Marmara Bölgesinin doğusunda ulaşım açısından elverişli konumu; ekonomik ve sosyal yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

30 Dakikada Doğayı Keşfedin!..
Sakarya’ya ulaşım oldukça kolay. Kara, demir ve havayolu seçenekleri Sakarya’ya hızlı bir şekilde ulaşım imkânı sağlıyor. Şehir sınırlarından geçen TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun yanı sıra Ankara-İstanbul arasında hizmet veren Yüksek Hızlı Tren ve Tarihi Adapazarı Ekspresi de Sakarya’ya ulaşım alternatifleri arasında yer alıyor. Şehre havayolu ile ulaşmak isteyenler için komşu ildeki Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı 33 km, İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havaalanı 110 km ve İstanbul Havaalanı ise 177 kilometre uzaklıkta.

Verimli topraklar üzerine kurulu 16 ilçeden oluşan Sakarya ayrıca; deniz kıyıları, kumsalları, gölleri, nehirleri yaylaları, kaplıcaları ve daha birçok güzelliğiyle keşfedilmeyi bekliyor. Deniz, göl, yayla ve ormanlara kent merkezinden ortalama 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Yarım saatlik bir yolculukla sizi doğanın kalbine davet eden Sakarya, ayrıca doğasının zenginliğiyle Türkiye’nin en sağlıklı şehirlerinden biri.

 

Farklı Kültürler Bir Arada
Sakarya, renkli kültürleri ve çeşitlilik arz eden sosyal yapısıyla benzersiz bir şehir. Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya kökenli, çok sayıda etnisiteye mensup insanın barış içinde yaşadığı Sakarya’da; Bosna, Selanik, Batum ve Halep’ten izler bulmak her zaman mümkün. Tarihi ve kültürel birikimini bugün de devam ettiren Sakarya, bir arada yaşam ve kardeşlik coğrafyasıdır. Bu özel kimliğiyle Sakarya; barış, dayanışma ve bir arada yaşam konusunda örneklik kabul edilmektedir. Ortadoğu’da yaşanan savaşlar nedeniyle meydana gelen göçlerde Sakarya nüfusunda da artış yaşanmaktadır. İki asır boyunca Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu’dan gelen göçmenlere ev sahipliği yaparak sosyal kimliğini inşa eden Sakarya, bugün bu tarihi tecrübesini Ortadoğu’dan gelen mülteciler için ortaya koyuyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Iraklı, Suriyeli ve Afgan göçmenler için pek çok yardım ve eğitim faaliyeti yürütüyor.

Eğitim Kenti Sakarya
Sakarya bir eğitim kenti. Öğrencilerinin yüzde 80’i şehir dışından gelen Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 1992’den beri hızla büyüyor. Akademik birikimini şehirle paylaşan Üniversite, Sakarya’nın gelişimine bilimsel katkılar sağlıyor. SAÜ Türkiye’de, İSO-2002 Kalite Belgesi ve EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesine sahip ilk ve tek devlet üniversitesi. 2017 yılı verilerine göre Sakarya Üniversitesi’nde okuyan 93 bin öğrencinin 4 bin’i yabancı uyruklu. Avrupa, Asya, Afrika, Arabistan Yarımadası, Körfez ülkeleri ve Amerika’dan öğrencilere kapılarını açan SAÜ, öğrenci değişim programlarıyla da yabancı öğrencilere Türk kültürünü keşfetme imkanı sağlıyor.


Genç Nüfus
Sakarya Üniversitesi’nin kalabalık nüfusunun da etkisiyle, şehirde genç nüfus yoğunluğu dikkat çekiyor. Şehir merkezinde yer alan Kafeler Sokağı, Sakarya’nın kalbi Çark Caddesi, eşsiz göl manzarası ve doğal güzellikleriyle Sapanca ve Kırkpınar, dünyaca ünlü markaların bir arada bulunduğu Agora AVM, Serdivan AVM, Ada AVM ve Serdivan’ın simgesi Bağlar Caddesi bölgesi gençlerin vazgeçilmez buluşma yerleri arasındadır.

 

 

Doğayla İçiçe Modern Bir Kent
Sakarya, doğayla iç içe modern bir kent kimliğine sahip. Doğal zenginlikleri kente büyük katkılar sağlıyor. Bunun yanında şehrin tarih ve kimliğini belirleyen en önemli olaylardan biri; deprem. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Sakarya, geçen yüzyılda, sonuncusu 17 Ağustos 1999’da olmak üzere dört büyük deprem yaşadı. Bu acı tecrübelerden ders alan şehir, 1999 depreminden sonra yeniden inşa edildi. Şehirde yeni inşa edilen binalar en fazla 10 metre yüksekliğe sahip. Bu inşa ve kentleşme uygulaması, şehri doğayla bütünleştirip, modern şehircilik ve yatay mimari konusunda Türkiye için bir model haline getiriyor. Yatay Mimari ile Sakarya, güvenlik ve estetiği birleştirmeyi başarmış durumda.

 

Kültür ve Sanatın Kalbi Burada Atıyor
Sakarya, kültür ve sanat konusunda zengin ve dikkat çeken bir şehir. Kültürel, sanatsal etkinliklerin yılın her ayı aralıksız devam etmesi, şehrin entelektüel kimliğini de ortaya çıkarıyor. Şehrin hedefi ‘Anadolu’nun Kültür Sanat Başkenti’ olmak. Bu hedefe günden güne yaklaşan şehir, birçok galeri, merkez ve konser salonuna ev sahipliği yapıyor: Ofis Sanat Merkezi, Sakarya Sanat Galerisi; Adapazarı Kültür Merkezi ve Orhan Gazi Kültür Merkezi; Serdivan Fikir-Sanat Akademisi, Serdivan Belediyesi Kültür Merkezi, Ziya Taşkent Konser Salonu bunlardan bazıları. Bu mekanlar yılın her ayı aralıksız; sergi, konser, tiyatro, söyleşi, sempozyum gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Sakaryalıların kültür ve sanat yaşamı bu modern mekânlarda hayat buluyor. Sakarya ayrıca sinema, roman, şiir ve geleneksel sanatlara ilham vermiş, Türk sinemasının erken döneminde adeta bir merkez olmuş ve doğal çekim platosu görevi görmüştür.

 

Su Şehri Sakarya
Sakarya, aynı zamanda bir ‘Su Şehri’ olarak da anılır. Denizi, gölü, kaplıcaları, doğa harikası şelaleleri ve akarsuları kentin doğal kimliğini ortaya çıkaran güzellikler olarak hayret uyandırır.

İçilebilir su kaynakları bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan Sapanca Gölü, Sakarya’nın ana içmesuyu kaynağıdır. Muhteşem manzarası ve etrafında konuklarını etkileyen yaşam alanlarıyla, her zaman ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Karadeniz kıyısındaki “Mavi Bayrak” ödüllü Karasu Sahili ile Kocaali ve Kaynarca sahilleri yaz aylarında deniz turizmi dolayısıyla ziyaretçi akınına uğramaktadır.

 

Doğayı Keşfe Hazır Olun!
Sakarya, doğaseverlerin uğrak yeri olan 20'den fazla yaylaya sahiptir. Ulaşım imkânlarının kolay olması sayesinde doğaseverler dört mevsim şehrin tabiat harikası yaylalarında buluşmaktadır. Doğa harikası yaylalar, günübirlik turlar ya da özel araçlarla yapılabilen yolculuklarla ziyaret edilebilmektedir. Kalabalık ziyaretçi grupları, özellikle hafta sonları Sakarya yaylalarında buluşup, etkinlikler düzenlemektedirler. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Doğa Yürüyüşleri’ etkinliğiyle de doğal güzellikleri keşfetme imkânı yakalanabilir.

Yaylalarımız
Soğucak, Kırca, Katırözü, Kirpiyan, Keremali, Sultanpınar, Acella, Yanık, Sulucaova, Yörükyeri, Çiçekli, Akar, Davlumbaz, Turnalı, Çiğdem, Dikmen, Karagöl, Hamzapınar, Belengerme, İnönü, Güzlek, Oflak, Haydarlar-Kuloğlu, Kılıçkaya, Kıranyurt

Sıradışı Bir Deneyim
Keşfedilmeyi bekleyen olağanüstü ve tarihi Taraklı, Sakarya turizmi için önemli merkezler arasında. Tarihi İpek Yolu’nun duraklarından Taraklı, zamanın yıpratıcı etkisinden ve betonlaşan şehirlerin yıkıcı etkisinden de uzak kalmayı başarmış. Taraklı’da 300 yıllık konaklar bugün halen kullanılıyor. Taraklı, “Sakin Şehir” anlamına gelen “Cittaslow” belediyeler birliğinin de bir üyesidir.

Tarihi Taraklı; kökleri Bizans İmparatorluğuna uzanan hamamları ile fantastik bir yer. Birçok hastalığa deva olan Bizans dönemi kil hamamı kaplıcaları ve tarihi Yunus Paşa Camii de Taraklı’nın önemli ziyaret merkezlerinden. Ayrıca Taraklı sınırlarında bulunan kanyon ve mağaralar, dağcılık ve mağaracılık sporu meraklılarını bekliyor.

 

Sakarya’da Müzeler

Sakarya Müzesi
Sakarya Müzesi’nde; Sakarya İli sınırları içinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütun kaideleri; tarih öncesi çağlar, Roma ve Bizans Dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir.

Ali Fuat Paşa Kuvayı Milliye Müzesi
Geyve’de bulunan müzede; Kuvayı Milliye döneminde görev almış şahsiyetlere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış 10. Yıl Nutku fotokopileri, Kuvayı Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar ve haritalar sergilenmektedir.

Deprem Müzesi
Sergi stantları, kafeterya ve sinevizyon salonu bulunan müzede; Adapazarı’nda meydana gelen 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar ile suni deprem yaratan titreşimli elektronik bir stant, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ve sismograf ile depremle alakalı diğer unsurlar sergilenmektedir.

Sükunet ve Huzuru Burada Yaşayın
Sakarya’yı kaplayan ormanlar, insanlara dinlenmek için sakin ortamlar sunuyor. Meşe, karaçam, sarıçam, kızılçam ve sahil çamlarıyla kaplı bu bölgeler yeşilin her tonuyla misafirlerini karşılamaktadır.  Sakarya’yı kaplayan ormanlar, insanlara dinlenmek için sakin ortamlar sunuyor. Meşe, karaçam, sarıçam, kızılçam ve sahil çamlarıyla kaplı bu bölgeler yeşilin her tonuyla misafirlerini karşılamaktadır.

Doğanın İnsanlığa Hediyesi
Sakarya; kaynak ve maden suları bakımından oldukça zengin bir şehir. Bunların en önemlileri Akyazı, Sapanca ve Geyve ilçelerinde yer almaktadır. Kuzuluk, Şerefiye, Kristal, Kardelen, Reşadiye, Mahmudiye, Memnuniye ve Çamdağı kaynak suları bunların ilk akla gelenleri. Deprem bölgesi olması nedeniyle şehirde çok sayıda kaplıca bulunmaktadır. Binlerce misafirin aynı anda konaklama imkânı bulduğu tesisleriyle Taraklı Termal, Akyazı-Kuzuluk Kaplıcaları, Geyve Acısu, Geyve Ilıcasu ve Taraklı Kil Hamamları, Sakarya’da akla gelen ilk yerlerdendir.

Güçlü Üretim, Güçlü Ekonomi
Sakarya doğal güzelliklerinin yanı sıra, temiz ve ‘yeşil’ sanayi konusunda Türkiye’ye örnek bir kent. Şehirde Türkiye ve dünyanın dev markaları konuşlanmış haldedir. Özellikle otomotiv, otomotiv yan sanayii ve makine sanayii öne çıkan sektörler arasında. Otomotiv alanında faaliyet gösteren Toyota, Otokar, Türk Traktör ve Tırsan firmaları büyük ölçekli yatırımlarını Sakarya’da yapıyor.

Göçmenlerin kurduğu bu kent, üretim ve işgücü kültürü ile bugün Avrupa’ya ihracat konusunda harikalar yaratıyor. Sakarya’da ‘üretimde sıfır hata’ anlayışı ihracat artışını da beraberinde getiriyor. Şehir ihracat artış oranları açısından Türkiye’de önemli bir noktada. TÜVASAŞ ve 1. Askeri Ana Bakım Merkezi gibi önemli devlet fabrikaları da Sakarya’da üretimlerini gerçekleştiriyor.

Sakarya, sanayi kontrolünü elinden asla bırakmıyor. Organize Sanayi Bölgeleri ile doğa kirliliğine izin vermeyen üretimi, denetim altında tutuyor. Şehirde bulunan 5 ayrı Organize Sanayi Bölgesi dev bir piyasa hacmine ve 100 bin insanın istihdamına sahip. Üstelik yeni Organize Sanayi Bölgeleri ile bu rakamlar arttırılmak isteniyor ve çalışmalar devam ediyor.

Sakarya, yapımı tamamlanan Karasu Limanı ile dünyaya açılıyor. Limana entegre demiryolu ise tamamlandığında, lojistiği pratik ve maliyeti düşük boyuta taşıyacak. Ve Karasu tüm Karadeniz limanlarına deniz taşımacılığının en kilit noktası olmayı hedefliyor. Sakarya bu büyük üretim hacmi ile dünyanın üretken liman kentlerinden biri olmayı amaçlıyor.

Sakarya’da Tarım
Sanayi ve Tarım alanlarında Sakarya’da planlı ve organize şekilde bir üretim faaliyeti dikkat çekmektedir. Bu iki üretim sektörü de birbirlerine müdahale etmiyor, faaliyet alanlarını ve niteliklerini engellemiyor. Sakarya verimli tarım arazilerine sahip bir şehir. Şehir, toprak ve iklim bakımından tarıma elverişli bir yapıda. Özellikle dış mekân süs bitkiciliği üretimi Sakarya’yı Türkiye’de önemli bir konuma getiriyor.

Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük Subasar Ormanı olan Acarlar Longozu dünyada sadece kendi bünyesinde yetişen endemik bitki türlerini barındırıyor. Tarım açısından elverişli arazilere sahip olan Sakarya, ülkenin en önemli ikinci ovası Akova’ya sahiptir. Sapanca, Geyve ve Pamukova ilçelerinde iklimsel avantajla birçok lezzetli meyveler yetişmektedir.

Lezzet Festivali
Sakarya mutfağı adeta çokkültürlü bir festival gibi. Balkanlardan ve Anadolu’dan alınan göçler sonucunda, farklı mutfaklar Sakarya’da buluşuyor. Islama köfte, kabak çorbası ve kabak tatlısı, yoğurtlu döner, Çerkez tavuğu, köpük helvası ve keşkek bunlardan sadece birkaçı. Son yıllarda şehrin adeta lezzet simgesi haline gelen bal kabağı tatlısı ise kendinden çok sık bahsettiren bir lezzet. Tunatan da yaptığı bal kabağı ürünleri ile şehrin tanıtımına katkıda bulunmaktadır.

Sakarya’da 1884’ten bu yana bozacılıktaki hüneri ispatlayan Alikoka Bozacısı da Türkiye’nin her yerine ulaşıyor. Geleneksel Türk Kahvesi söz konusu olunca, şehrin eski çarşısı Uzunçarşı’da küçük bir dükkanda hizmet veren Nuri Kurukahve, Sakarya’da geleneksel kahve üretimini görmek için ender noktalardan biridir. 1900’lü yıllarda kurulan Mazlum Şekerleme’nin helvası da Sakarya’nın geleneksel tatları arasında zikredilebilir.

Spor Şehri Sakarya
Şehrin adını taşıyan Sakaryaspor, gelişmiş alt yapısıyla şehrin önemli değerlerinden birisidir. Sakaryaspor adı şehre de ismini veren Sakarya Nehri’nden gelmektedir. Sakaryaspor’un taraftar grubu da Tatangalar’dır. Takımın arkasından deplasman maçlarında kilometrelerce yol giden Tatangalar, takımlarını bir an olsun yalnız bırakmıyor.

Sakarya, spora ve sporcuya destek vermeyi kendine misyon edinmiş bir şehir. Şehirde Büyükşehir Belediyesinin desteklediği profesyonel spor kulüplerinin yanı sıra Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna bağlı farklı branşlarda faaliyet gösteren 150 spor kulübü bulunmaktadır.

Sakarya, BWA ve UMB Dünya Üç-bant şampiyonu Semih Saygıner, Supersport Dünya Şampiyonu Kenan Sofuoğlu, Karate’de Enes Erkan ve Şeyda Burucu gibi çok sayıda ünlü spor adamını-kadınını yetiştiren bir sporcu şehridir.

Şehrin Amerikan Futbolu takımı olan Tatankalar, Sakarya’yı Süper Lig’de temsil etmiş son derece başarılı bir takımdır. Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bu takım Üniversiteler arası Amerikan Futbolu Ligi’nde ve Süper Lig’de başarılı bir grafik sergilemektedir.

Sakarya’da vatandaşlar kapalı olimpik yüzme havuzu, bisiklet yolları, off-road alanları, basketbol sahaları, yamaç paraşütüne imkan veren tepeleri ile pek çok sporu yapma imkanına sahiptir.

Sakarya, 2020 yılında yapılacak olan UCI (Union Cycliste Internationale) Dağ Bisikleti Dünya Maraton Yarışları’na ev sahipliği yapacak. Katar’da gerçekleştirilen genel kurulda Sakarya’nın 2020 Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yapacağı resmi olarak dünya kamuoyuna duyuruldu. Serdivan Kırantepe uluslararası yamaç paraşütü festival ve yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Yamaç kenarında doğal bir yelken bantı oluşturan Kırantepe 250 Takeoff’a sahip olmasına rağmen sporculara daha uzun uçuş süresi sağlamaktadır.

 



Uluslararası düzeyde düzenlenen en iyi futbol statları yarışmasında, 2017 yılında açılışı yapılan Yeni Sakarya Atatürk Stadyumu 10 aday arasında yer aldı.

Sosyal Kent, Sosyal Belediye
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ‘Sosyal Gelişim Merkezi’ projeleri ile şehrin sosyal hayatına canlılık katmıştır. Şehir merkezi ve ilçelerde bulunan bu merkezlerden; engelliler, yaşlılar, çocuklar, kadınlar, gençler ve aileler faydalanmaktadır.

Sosyal Gelişim Merkezleri; engelsiz bir şehir hedefi için Engelli Hizmetleri; çocukların yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için Çocuk Kulüpleri Hizmetleri; ailelere destek veren ve olası sorunlara karşı koruyan Aile Danışma Birimi; şehirdeki yaşlı bireylerin fiziksel, psikolojik pek çok ihtiyaçlarını karşılayan Yaşlı Hizmet Birimleriyle daha mutlu bir gelecek hedefi için çalışmaktadır.

 

Türkiye’nin En Yaşanabilir İkinci Kenti; Sakarya
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sakarya, Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Aynı zamanda İnsanların yaşadıkları ilde, gündelik yaşamlarını ilgilendiren konularda taleplerini, isteklerini duyurma ve yönetime katkı sağlamaları konusunda, sivil katılımda Sakarya ilk sırada yer almaktadır.

İnsanı yormayan, doğal besine erişimin kolay olduğu, ulaşım açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Sakarya, şehri yöneten birimleriyle daha güzel ve daha yaşanabilir bir şehir olmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

×