SASKİ Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Toçoğlu, “Ülke genelinde Bakanlığın yaptığı araştırma sonucunda 193 arıtma tesisi arasında revizyona ihtiyaç duyulmayan 3 şehirden birisi olmamız gurur verici. Sakarya’da su çeşmeden içilir diyoruz” derken, Rüstem Keleş, “İnşallah bütün içmesuyu arıtma tesislerimiz aynı kalitede ve aynı sürdürülebilirlikte Türkiye’ye örnek olmaya devam edecektir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Olağan Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu başkanlığında toplandı. Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen Genel Kurul’da 9 madde görüşülerek karara bağlandı. SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş şehir genelinde gerçekleştirdikleri yatırımlarla ilgili bilgiler verirken, meclis üyelerinden gelen soruları da cevaplandırdı. Oturuma 17 Kasım Cuma gününe kadar ara verildi.

Suya zam yok
Ön incelemesi SASKİ Yönetim Kurulu tarafından yapılan 2018 yılına ilişkin su tarifesini içeren gündemin 1. maddesi oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre 2018 yılı için SASKİ tarafından su ücretlerine zam yapılmamış oldu. Sakarya’da su kullanımına ilişkin ücretlendirme 2018 yılında da 2017 yılı su tarifesi üzerinden yapılacak.

Yeni yatırımlar için 150 milyon
SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İçmesuyu İsale Hatları, Rehabilitasyon Yatırımları, Yağmursuyu Yatırımları, Kanalizasyon, Kollektör ve Şebeke Yatırımları, Atıksu Arıtma Tesisleri Yatırımları ve bu yatırımlarda kullanılmak üzere yapılacak malzeme alımları için İller Bankası’ndan 150 milyon TL kredi kullanılması konusunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesini içeren 5. madde oy birliğiyle kabul edildi.

2023’ kadar 800 milyon
600 milyonluk dev bir bütçe ile meclisin karşısında olduklarını belirten SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “İnşallah 2018 yılı içerisinde bu bütçeyi şehrimizin altyapı gelişimi için kullanacağız. 2009 yılından şu ana kadar 1 milyar 100 milyonluk yatırımı tamamladık. 2018 yılı için 200 milyonluk bir yatırım planladık. 2018 ve 2023 yılları arasında da şehrimizin altyapı gelişimi için yaklaşık 800 milyon liralık bir yatırım perspektifimiz var. Çalışmalarımız özellikle içmesuyu kaynaklarının buluşturulması ve vatandaşlarımıza güvenli içmesuyu sağlanmasını hedef alıyor. Atıksuların toplanması ve arıtma tesisleri ile arıtılması temel sorumluluklarımız arasında. Bunun yanında yağmursuyu ile ilgili ciddi yatırımlar yapıyoruz. Ciddi enerji yatırımlarımız da bulunuyor” diye konuştu.

Gurur tablosu
Dr. Rüstem Keleş, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı kısa süre önce Türkiye genelinde yapılan bir çalışma ile ilgili veri açıkladı. Ülke genelinde 193 arıtma tesisi incelenmiş. Bu tamamen bakanlığın ilgili kurumlarının uzmanları tarafından yapılan bir inceleme. Arıtma kalitesi, ölçtüğü parametreler, içmesuyu ile ilgili sağlamış olduğu güvence açısından, tesisin kalitesi açısından değerlendirildiğinde Türkiye’de 3 arıtma tesisinin revizyona ihtiyaç duymadığı tespit edilmiş. Sakarya, Ankara ve Kocaeli’deki tesisler bu noktada sınıfı geçmiş. Bunların dışında diğer illerdeki bütün arıtma tesislerinde revizyona ihtiyaç duyuluyor ki bunların arasında metropoller, bütçesi bizi 10’a katlayan kurumlar da var. Bu gurur duyacağımız bir tablo. Büyükşehir meclisimizin destekleriyle bu yatırımları gerçekleştirdiğimiz için sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah bütün içmesuyu arıtma tesislerimiz aynı kalitede ve aynı sürdürülebilirlikte Türkiye’ye örnek olmaya devam edecektir.”

 

Sakarya’da su çeşmeden içilir

Depremden sonra altyapısı büyük darbe gören Sakarya’da bu manada ciddi çalışmaları hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Zeki Toçoğlu, “İçmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısına yaptığımız yatırımlara hem şehir merkezinde hem ilçelerimizde devam ediyor. Bizler biliyoruz ki sağlam altyapıya sahip bir şehir sağlam temeller üzerinde yükselecektir. Vatandaşlarımızın musluklarından kaliteli içmesuyu akması noktasında da ciddi çalışmalar hayata geçiyoruz. Sapanca Gölü’nü gözümüz gibi koruyor, yeni içmesuyu kaynakları oluşturuyoruz. İnşa ettiğimiz ileri teknoloji ile donatılmış içmesuyu arıtma tesisleri ile de suları yüksek kalitede arıtarak vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz. Hamdolsun bu gayretlerimizin karşılığını da alıyoruz. Ülke genelinde 193 arıtma tesisi arasında revizyona ihtiyaç duyulmayan 3 şehirden birisi olduğumuza ilişkin veriler açıklandı. Sakarya’da su çeşmeden içilir diyoruz. İlgili kurumların uzmanları tarafından yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor” ifadelerini kullandı.

 

Olağan Genel Kurul

SASKİ Olağan Genel Kurulu’nda görüşülen 2,3 ve 4. maddeler oybirliğiyle kabul edilirken, 6 ve 7. maddeler Hukuk Komisyonu’na havale edildi. 2018 Yılı Performans Programı’nın yer aldığı 8. madde ile 2018 Yılı Bütçe Tasarısı ve 2019 ile 2020 Yılları Tahmini Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Oturuma 17 Kasım Cuma gününe kadar oybirliğiyle ara verildi.