Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Buradaki gibi güzel bir ortam Türkiye’nin hiçbir şehrinde yok. Girdiğinizde ferah bir şehirle karşılaşıyorsunuz. Sakarya Türkiye’ye örnek bir şehirdir.” derken Başkan Toçoğlu ise, “Depremden dersler çıkardık. O günden bugüne yönetmeliklere uygun binalar yapılması, kat sınırlaması uygulanması, şehrin sağlam zemine taşınması noktasında adımlar attık” dedi.

Bir dizi programlara katılmak üzere Sakarya’da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen buluşmada Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti MKYK Üyesi Recep Uncuoğlu, AK Parti Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Prof. Dr. Mustafa İsen, 25. Dönem Milletvekili Ali İnci, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter İbrahim Pehlivan, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir bürokratları ve teşkilat mensupları yer aldı.

Depremden dersler çıkardık
Bakan Mehmet Özhaseki’yi ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Başkan Toçoğlu, “Deprem bölgesi üzerinde bulunan bir şehiriz. 1999 Depremi’nde ağır hasar aldık. Bu depremden dersler çıkardık. O günden bugüne yönetmeliklere uygun binalar yapılması, kat sınırlaması uygulanması, şehrin sağlam zemine taşınması noktasında adımlar attık. Bu adımların arkasında duracağız. Şehrimizi olabilecek başka bir depreme karşı hazırlıyoruz. Sizlerde son dönemlerde özellikle depremle ilgili uyarılarda bulunuyorsunuz. Bunları dikkate alıyoruz” diye konuştu.

Sakarya’da ferahlığa ulaşıyorsunuz
Depremin bir gerçek olduğunu vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Deprem gerçeğini en acı şekilde yaşayan şehirlerin başında Sakarya geliyor. Bizde o dönemde burada çalışma yaptık. O dönem yapılan incelemelerde şunu gördük: Zemin çok dikkate alınmadığı, yapı kalitesinde haliyle belli bir standart yoktu. İşçilik hatalarıyla beraber felaketle karşı karşıya kalındı. Bundan ders alarak önüne bakan şehirlerin başında Sakarya geliyor. Burada kat sınırlaması var. Ancak buradaki gibi güzel bir ortam Türkiye’nin hiçbir şehrinde yok. Girdiğinizde ferah bir şehirle karşılaşıyorsunuz. İmarı düzenli bir şehirle karşılaşıyorsunuz. Bir felaket hayra dönüştü. Allah bir daha o acıları yaşatmasın. Her birimiz de onun büyük bir acısı var. Rabbim bir daha göstermesin.”

Sakarya örnek bir şehir
Bakan Özhaseki, “Belediye başkanlarının işinin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bir taraftan vatandaş bir taraftan müteahhitler zorlayacak. Biraz daha yüksek diyerek kat arttırımı isteyecekler. Bir kat daha nolur ki diyecekler. Ama bu talep hiç bitmeyecek. Ne olur bu çizgiyi çektik madem bundan taviz vermeyelim Ortaya örnek bir şehir çıktı. Örnek şehir vasfını Sakarya kaybetmesin. Bir daha deprem geldiğinde Sakarya yıkılmasın. Yüksek katlı binalarda yaşanan dönüşümde sıkıntıların farkındayız. Bu konu hakkında çalışıyoruz. Gündemimizde var. Yasa hazırlığı var. Bakanlar kurulumuza bu konuyu sunduk.  Bu konuda çok tecrübeli olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza güveniyoruz” dedi.