Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından ‘Fındık dip sürgünü temizliğinde azotlu çözeltilerin kullanılabilirliği’ konulu program düzenlendi. Programda konuşan Prof. Dr. Ümit Serdar, “Bilinçli gübreleme ve ilaçlamayla fındık bahçelerimizden çok daha yüksek verim sağlayabiliriz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Fındık dip sürgünü temizliğinde azotlu çözeltilerin kullanılabilirliği’ konulu program düzenlendi. Sosyal Gelişim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda Tarım İl Müdürü Mehmet Erdemir, Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, Ticaret Borsası üyeleri ve çok sayıda Ziraat Mühendisi yer aldı. Programa Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar konuşmacı olarak katıldı.

Fındık ocağına büyük fayda
Fındık dip sürgünleri hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ümit Serdar, “Fındık dallarına zarar vermeden, fındık bahçelerinde kök ve dip sürgünü temizliği yapmak için bir araştırma çalışması başlattık. Samsun Atakum ve Çarşamba mevkiinde çalışma için özel tahsis ettiğimiz fındık bahçelerinde 1-1,5 ay ara ile 3-4 uygulama gerçekleştirdik. Yeni filizleri yüzde 21’lik çözelti oranına sahip amonyum sülfat gübresiyle ilaçladık. Verilerimize göre amonyum sülfat, üre ve can (kalsiyum amonyum nitrat) gübrelerine göre maliyette %60-70’lik kar elde etmemizi sağladı. Amacımız fındıkların 20 santimetre yüksekliğe gelmeden daha gençken temizlenmesidir. Böylelikle fındık ocağına daha büyük bir fayda sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Ziraat Odaları önderlik yapmalı
Prof. Dr. Ümit Serdar, “Ziraat Odaları ve diğer zirai teşkilatları fındık bahçelerinin bakımlarını özendirerek, çiftçilerimize önderlik yapmalıdır. Örneğin, fındık budama artıklarını yakmak ya da nehre atmak yerine parçalayıp fındık ocaklarının diplerine serilmesi ile bahçeniz için gübre elde etmiş olursunuz. Unutmayalım ki bilinçli gübreleme ve ilaçlamayla fındık bahçelerimizden çok daha yüksek verim sağlayabiliriz.” diye konuştu.