Akçay Barajı’nda çalışmaların 24 saat kesintisiz devam ettiğini belirten Başkan Toçoğlu, “Bu projeyle suyu kendi hareketiyle şehre aktaracağımızdan elektrik harcamak yerine, elektrik üreteceğiz. Bu yönüyle Akçay Barajı Türkiye’de bir ilk. Akçay Barajıyla şehrimize 3 yeni HES de kazandırmış olacağız. Bu da yıllık enerji üretim kapasitemizin 2 katına çıkması demek. İnşallah projenin tamamlanmasıyla Sakaryamız kazanacak” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akçay Barajı’nda çalışmaların 24 saat kesintisiz devam ettiğini açıkladı. Başkan Toçoğlu, “Pamukova Eskiyayla bölgesinde inşa ettiğimiz Akçay Barajı’nda çalışmalarımızı 24 saat kesintisiz sürdürüyoruz. Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla şehrimize alternatif içmesuyu kaynağı kazandırıyoruz. Akçay Barajı ile Sapanca Gölü’ne uzun yıllar içmesuyunda alternatif kaynak sağlanırken; ayrıca elektrik de üreteceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de İlk
Akçay Barajı hakkında ayrıntılı bilgiler veren Toçoğlu, “Barajımızda toplamda 20 milyon metreküplük su depolayabileceğiz. Ayrıca 20 milyon metreküp de aktif hacim olacak. Böylelikle yılda toplam 40 milyon metreküplük bir su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Sapanca Gölü’nden sağladığımız içmesuyunda Akçay Barajı ile 40 milyon metreküplük bir tasarruf sağlamış olacağız. Ayrıca barajdan elektrik enerjisi de üreteceğiz. Suyu kendi hareketiyle şehre aktaracağımızdan elektrik harcamak yerine elektrik üreteceğiz. Bu yönüyle Akçay Barajı Türkiye’de bir ilk. Akçay her yönüyle Sakarya’ya artı değer katacak bir proje olacak” şeklinde konuştu.

İsale Hattının 26 Kilometresi Tamam
Çalışmalar hakkında gelinen son noktayı da aktaran Başkan Zeki Toçoğlu, “Projede çalışmalarımız 24 saat aralıksız devam ediyor. Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattının 26 kilometrelik kısmı tamamlandı. 65 metre yüksekliğe sahip olacak Akçay Barajı’nın gövde kazıları da devam ediyor. İnşallah projede çalışmaların sona ermesiyle şehrimizin içmesuyuna 100 milyon liralık alternatif kaynak kazandırmış olacağız” dedi.

Enerji Potansiyeli 2 Katına Çıkacak
Akçay Barajı projesi kapsamında yeni HES’ler inşa edileceğini de belirten Toçoğlu, “Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı olacak olan Akçay Barajı aynı zamanda şehrimizin enerji üretim kapasitesini de arttıracak. Proje kapsamında şehrimize 3 HES daha kazandıracağız. İkramiye, Hacımercan ve Hızırilyas’ta inşa edilecek tesisler ile şuan yıllık 40 milyon kilovat saat olan enerji üretim kapasitesini iki katına çıkaracağız” dedi.