SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’nın içmesuyu kaynakları için hazırlanan raporun sonucunu açıkladı. Rüstem Keleş, “Gebze Teknik Üniversitesi Sakarya havzasında içmesuyu kaynaklarının kalitesi ile ilgili bir çalışma yaptı. Bu rapora göre Türkiye’nin en kaliteli içmesuyunun Sakarya’da olduğu belirlendi” ifadesini kullanırken; Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, “Sakarya’nın suyu Türkiye’deki Büyükşehirler içerisinde dünya ortalamasının çok üstünde ve en sağlıklı sulardan biri” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş basın mensupları ile bir araya geldi. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’in yanı sıra, SASKİ Genel Müdür Yardımcıları Atilla Toprak ve Sebahattin Belik, SASKİ bürokratları, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel ve basın mensupları katıldı. Gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sakarya’nın içmesuyu kaynakları için hazırlanan raporun sonucunu açıkladı.

Riskler Coğrafi Sınır Tanımıyor
Dünya’da Su Yönetimi’nin gelmiş olduğu en önemli noktanın suyun kaynakta korunması olduğunu belirten Rüstem Keleş, “Suyun kaynakta korunması su yöneticileri açısından önem arz etmektedir. Dünya’daki endüstriyel gelişmeler; suyun kirlenmesinde çok açık bir risk haline geldi. Su yöneticileri bu riskleri görmeli ve analiz etmelidirler. İçmesuyu kaynaklarının korunması için de gerekli önlemleri zamanında almalıdırlar. Çünkü su ve su kaynakları ile ilgili riskler coğrafi sınır tanımıyor. Ortaya çıkan bir sorun uzun yıllar su kirliliğini etkileyebiliyor. SASKİ olarak Sapanca Gölü’ne alternatif kaynaklar oluşturmak için çok ciddi projelerimizi hayata geçirdik. Akçay ve Ballıkaya Barajı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda Çamdağı Barajı’nın da kısa süre içerisinde ihalesine çıkacağız” diye konuştu.

Mücadelemizden Vazgeçmeyeceğiz
Rüstem Keleş, “Sakarya Gölü’ne uzun yıllar alternatif kaynak sağlayacak barajlar inşa ediyoruz. Suyun kaynakta korunması konusunda çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Sapanca Gölü’nün kullanımı ile ilgili hukuki süreçleri takip ediyoruz. TÜPRAŞ’ın izinsiz ve bedelsiz gölden su kullanımı ile ilgili mücadelemizden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Gölü korumak için hayata geçirdiğimiz yatırımlarımız 100 milyonun üzerinde. Ayrıca kaynaktan aldığımız suyu hemşerilerimize güvenli bir şekilde ulaştırmak için titizlikle çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda yeni isale hatları ve ihtiyacı karşılamayan içmesuyu şebekelerini yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaliteli İçmesuyu
Dünya’nın en nitelikli sularından birini Sakaryalıların musluklarına ulaştırdıklarını belirten Rüstem Keleş, “Kurum olarak içmesuyu konusunda sorumluluklarımızın farkındayız. Gebze Teknik Üniversitesi Sakarya havzasında içmesuyu kaynaklarının kalitesi ile ilgili bir çalışma yaptı. Çalışmaların sonuncunda Türkiye’nin en kaliteli içmesuyunun Sakarya’da olduğu belirlendi. Bu konu ile ilgili olarak su kalitesi parametrelerini idari, ahlaki ve hukuki sorumluluk gereği takip etmeye devam edeceğiz. İçmesuyu kalitesi için de hiçbir yatırımdan kaçınmıyoruz. Hemşerilerimizin musluklarından güvenle içebilecekleri suyu ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Göl En İyi Şekilde Korunmuş
Programın devamında içmesuyu kaynakları kalitesi raporu ile ilgili sunum yapan Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, “Sakarya havzası içerisinde mikro kirleticiler halihazırda izleniyor. Miktar tayinleri ve bu çalışmanın dünya ile karşılaştırılması ise ilk kez yapılıyor. Bu anlamda yapılan bu çalışma için SASKİ’ye teşekkür ediyoruz. Bu çalışma SASKİ’nin insana ve insan sağlığına verdiği önemin en önemli göstergelerinden biridir. Yapmış olduğumuz çalışmalarımızda gördüğümüz; SASKİ gölü iyi bir şekilde korumuştur. Tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

En Sağlıklı Sulardan Biri
Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, “Yapmış olduğumuz çalışma, Sakarya iline su temin eden Sapanca Gölü, yeraltı suları, il sınırı içerisindeki dereler ve mevcut arıtma tesisi çıkışları dâhil toplam 50 noktada 137 numune üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca aktif maddelerden kaynaklanan 73 adet mikro kirleticinin varlığının ilk kez araştırıldığı bir araştırma yapılmıştır. Havza koruma açısından ise havzadaki su kalitesi, gerek ülke gerekse de dünya standartlarının üzerindedir. Sakarya’nın suyu Türkiye’deki Büyükşehirler içerisinde dünya ortalamasının çok üstünde ve en sağlıklı sulardan biridir” diye konuştu.