Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri Yazar Melikşah Sezen’in İsmail Hakkı İzmirli üzerine yazdığı kitabın söyleşi ve imza günü ile devam etti. Sezen, “İsmail Hakkı İzmirli 70’in üzerinde eser kaleme almıştır. Sadece bir alanda değil, farklı alanlarda da pek çok eseri vardır. Eserlerinin tamamını ele alıp profil çıkarttığımızda aslında İzmirli bir kelamcıdır, mütekellimdir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri Yazar Melikşah Sezen’in İsmail Hakkı İzmirli üzerine yazdığı kitabın söyleşi ve imza günü ile devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa çok sayıda sanatsever katıldı.

Kelamcı ve mütekellimdir
Melikşah Sezen, “Son dönem Osmanlı klasik ulema, âlim isimlerinden bir tanesidir İsmail Hakkı. Osmanlı her ne kadar son dönemlerini yaşıyor olsa da İsmail Hakkı’nın zamanında birçok önemli âlim yaşamıştır. Osmanlı’nın son döneminde âlimlerin birçok dil bildiğini görüyoruz. İzmirli İsmail Hakkı da beş dil biliyordu. İsmail Hakkı efendinin yetmiş küsur eseri vardır. Sadece bir alanda değil pek çok alanda eser yazmıştır. Bu eserlerin içinde Kuran meali, Kuran tarihi, İslam mezhepleri tarihi, akide, felsefe, hadis tarihi ve siyer gibi çok çeşitli alanlarda eserlerini görebiliyoruz. Bu eserlerinin tamamını ele alıp profil çıkarttığımızda aslında İzmirli bir kelamcıdır, mütekellimdir. Onun diğer meselelere bakışında da o alanda telif ettiği eserlerde de mütekellim anlayışını koruma çabasını görmek mümkündür” dedi.

Rehber bir eser
Sezen, “Dağılmış yetmiş eser içerisinde mukayese isimli eseri onun son eseridir. Hayatı içerisinde nesh edilememiş vefatından sonra nesh edilmiş. Bu sebeple birtakım eksiklere malumdur. Vakit bulabilse idi bu mukayese eserini kemale erdirebilirdi ancak bu durum rehber bir kitap olmasını engellemez. Halef selef irtibatını ortaya koyan eser bu alanda kendisinden sonra çalışma yapabilecek insanlar için de rehber bir eserdir. Mümkün olduğunca vecizdir. Temas edilmesi gereken bir ölçüye sahiptir. Genel hatları ve ana başlıkların hepsini görürüz fakat üzerine koyulması gereken başlıkları onun üzerine çalışan herkes eklemelerle zenginleştirip üzerine katarak devam etmesini sağlayabilir” diye konuştu.