ADASU HES ile bugüne kadar 95 milyon kilovat enerji ürettiklerini belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “SASKİ olarak şehrimiz ve ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz. ADASU HES’in hizmete alındığı 2013 yılından bu yana Sakarya 18 milyon lira kazandı. Artık tükettiği enerjiyi üreten bir şehiriz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, yerel yönetimler tarafından inşa edilen ilk hidroelektrik santrali olan ADASU HES’te yıllık bakım sonrası üretimin tekrar başladığını açıkladı. Rüstem Keleş, “SASKİ olarak şehrimiz ve ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz. Tesisin kurulmasından bugüne kadar 95 milyon kilovat enerji üretimi yapıldı. Bu üretimin toplam değeri 18 milyon lira. ADASU HES’in hizmete alındığı 2013 yılından bu yana Sakarya 18 milyon lira kazandı” şeklinde konuştu.

18 Milyonluk Tasarruf
Yeni projelerle enerji üretim kapasitelerini arttıracaklarını belirten Rüstem Keleş, “SASKİ olarak Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz HES sayesinde nehrin boşa akan suyunu enerjiye çeviriyoruz. Hayata geçirdiğimiz proje ile Sakarya kendi enerjisini üreten bir şehir haline geldi. Hizmete alındığı günden bu yana yaklaşık 95 milyon kilovat üretimin yapıldığı tesiste bu sayede yıllık ortalama 6 milyon lira tasarruf sağladık. HES enerji ürettikçe şehrimiz kazanıyor. Ayrıca şehrimizin enerji üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kapsamda çalışmaların sürdüğü Akçay Barajı’nda yer alacak 3 HES ile de enerji kapasitemizi iki katına çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Sakarya Kazanıyor
ADASU HES tesislerinin Türkiye’ye örnek nehir tipi bir hidroelektrik santrali olduğunu belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Tesisimiz birçok açıdan şehrimize olumlu katkılar sağlıyor. En önemli işlevi olan enerji üretimi yapılıyor. Bunun dışında şehrimizin doğusuna tarımsal sulama için buradan su veriyoruz. Yaklaşık 20 bin dönümlük alan bu sayede sulanıyor. Ayrıca nehrin taşıdığı katı atıklar HES sayesinde temizleniyor. Tesis üzerine inşa ettiğimiz balık geçişleri ile de Sakarya Nehri’nin ekolojik dengesini de koruyoruz. Artık tükettiği enerjiyi üreten bir şehiriz. İnşallah hayata geçireceğimiz yeni projelerle bu kapasitemizi daha da arttıracağız” dedi.