Akçay Barajı ve İsale Hattı Projesi kapsamında Arifiye’de devam eden isale hattı montaj çalışmalarını inceleyen Başkan Toçoğlu, “Şehre 100 milyonluk yatırımla Akçay Barajı’nı kazandırıyoruz. Baraj inşa eden bir belediye olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gurur Sakarya’nındır. İnşallah bu dev proje tamamlandığında bugüne kadarki tüm hizmetlerimizin adeta bir imzası olacak” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Akçay Barajı ve İsale Hattı projesi kapsamında Arifiye’de devam eden isale hattı çalışmalarını yerinde inceledi. Hat çalışmasının yapıldığı alanı SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile ziyaret eden Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alacak Pamukova Eskiyayla havzasında başlattığımız Akçay Barajı yapım çalışmaları 24 saat kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Akçay Deresi için açtığımız 291 metrelik tünel tamamlandı ve derenin akışını tünele yönlendirdik” diye konuştu.

Projelerin İmzası Olacak
Akçay Barajı’nı şehre kazandırılan onlarca hizmet arasında önemli bir yeri olacağına da vurgu yapan Başkan Zeki Toçoğlu, “Şehre 100 milyonluk yatırımla Akçay Barajı’nı kazandırıyoruz. Baraj inşa eden bir belediye olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gurur Sakarya’nındır. İnşallah bu dev proje tamamlandığında bugüne kadarki tüm hizmetlerimizin adeta bir imzası olacak. Şuanda baraj gövdesinde dolgu işlemlerine de başladık. Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattının çalışmaları da Arifiye’de devam ediyor. Şuana kadar 27 kilometrelik kısım tamamlandı” şeklinde konuştu.

100 Milyonluk Proje
İsale hattı çalışmalarının iki farklı bölgede devam ettiğini ifade eden Başkan Toçoğlu, “Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı olacak olan projemizin önemli kısımlarından biri Akçay Barajı’nda biriktirdiğimiz suyu Serdivan’daki Hızırilyas Su Yönetimi Merkezi’ne ulaştıracak olan 46 kilometrelik çelik isale hattımız. Arifiye ve Sapanca bölgelerinde hat çalışmamız devam ediyor. Ayrıca daha önce belirttiğimiz gibi bu isale hattı üzerine 3 adet HES de inşa edeceğiz. Projeyle hem Sapanca Gölü’nden tasarruf sağlayacağız hem de enerji üretimimizi iki katına çıkaracağız. 100 milyonluk bu dev yatırımda işler istediğimiz gibi ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Gövdede Çalışmalar Başladı
Projede çalışmaların 24 saat aralıksız sürdüğünü belirten Zeki Toçoğlu, “Ekiplerimiz bölgede yoğun bir şekilde çalışıyor. Dere yatağının tünele yönlendirilmesinin ardından da gövde imalatını başlattık. Baraj gövdesinde dolgu işlemleri sürüyor. 65 metre gövde yüksekliğine sahip olacak barajımızda yılda 40 milyon metreküplük su biriktireceğiz. Böylelikle Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içmesuyundan tasarruf sağlamış olacağız. Ayrıca suyu, kendi hareketiyle şehre aktaracağımızdan elektrik harcamak yerine İkramiye, Hacımercan ve Hızırilyas’ta inşa edilecek tesisler ile elektrik üreteceğiz” dedi.